Laatste nieuws over de Bali bombers - hopelijk

081109_bali_bombers.jpgDe ‘Bali bombers’, drie van de bedenkers en uitvoerders van de bomaanslag op Bali in 2002, zijn vannacht eindelijk geëxecuteerd. Sinds ze in 2003 ter dood werden veroordeeld hebben ze hun executie kunnen uitstellen door steeds weer in beroep te gaan. Afgelopen zomer probeerden ze nog bij de rechter af te dwingen dat ze werden onthoofd in plaats van doodgeschoten - wat niet is gelukt.

Gelukkig voor mijn collega-journalisten is het nu eindelijk gebeurd. Want voor veel media was de eksekusi van de Balibombers inmiddels uitgegroeid tot een obsessie, vooral bij de Australische media. 88 van de 202 slachtoffers van Bali I (in 2005 was er een tweede bomaanslag in Bali) kwamen uit Australië. Reden voor de Australische kranten en televisiestations om ieder gerucht over de nakende executie van de Bali 3 te melden.

Honderden journalisten hebben de afgelopen anderhalve week zitten wachten in Cilacap, het eiland tegenover Nusa Kambangan eiland waar de executie is voltrokken, of in de dorpen van de daders. De Indonesische aanklager had twee weken geleden gezegd dat het in de eerste helft van november zou gebeuren, en daar wilde iedereen bij zijn. Twee journalisten zelfs zo graag, dat ze met een bootje naar het eiland probeerden te komen - wat niet lukte.

De afgelopen week verschenen in de (Australische) media allerlei non-nieuwtjes over de Bali 3 - wat je nu eenmaal krijgt als ergens veel journalisten zitten zonder dat er iets gebeurt. Dat een broer van twee van de daders om hulp vraagt om de executie te voorkomen. Dat de plaats waar ze worden doodgeschoten in gereedheid wordt gebracht. En natuurlijk: valse geruchten dat de drie ‘vandaag’ worden geëxecuteerd.

Die enorme media-aandacht voor de drie daders heeft er wel voor gezorgd dat ze elke keer weer een platform kregen om geweld te prediken of de families van de slachtoffers te schofferen. Zoals bij het einde van de ramadan, toen de drie - Amrozi zoals altijd lachend - op televisie verschenen om te zeggen dat ,,hun volgelingen wraak zullen nemen”.

Is die executie nu echt zo belangrijk? Tja. Inmiddels is ze dat wel geworden. Niet zozeer de executie zelf, maar de dreiging van ‘vergelding’ nu het is gebeurd. In Jakarta, Bali en in de omgeving van hun gevangenis zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt om nieuwe aanslagen of ander geweld te voorkomen. Australië heeft een negatief reisadvies gegeven voor Indonesie en Bali in het bijzonder, wat het vakantie-eiland - na de twee aanslagen - voor de derde keer een dip in de toerismecijfers kan bezorgen.

Verder is het de vraag in hoeverre de drie mannen zullen uitgroeien tot martelaren voor het kleine aantal extremisten dat achter hun daad staat, of in elk geval tégen hun executie is. Hun begrafenis zal worden bezocht door honderden mensen, maar het is de vraag hoe lang de belangstelling voor de drie beklijft.

De komende dagen zal er nog allerlei belangrijk en minder belangrijk nieuws rond de Bali bombers naar buiten komen. Maar hopelijk worden de drie daarna snel vergeten.

    • Elske Schouten