Zelfstandigen zelf verantwoordelijk

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van een pensioen en verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Er is geen reden om de sociale voorzieningen voor deze groep aan te passen.

Dat zei minister Donner (Sociale Zaken, CDA) gisteren in reactie op een onderzoek naar zzp’ers dat begin dit jaar werd ingesteld door staatssecretaris Aboutaleb. Dit gebeurde naar aanleiding van kritische geluiden van ChristenUnie, GroenLinks en SP over het hoge aantal onverzekerde zzp’ers. Ook waren er vragen over het voorkomen dat werkgevers hun personeel gedwongen de zelfstandigheid in sturen, om zo sociale premies te kunnen besparen.

Dat komt weinig voor concludeert het rapport van onderzoeksbureau EIM. Zzp is de snelst groeiende ondernemingsvorm. Van de ondernemers maakt 95 procent vrijwillig de keuze tot zelfstandigheid. Bijna de helft van de zzp’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, eenderde geen pensioenregeling. Van de risico’s bij onverzekerdheid is 90 procent van de zzp’ers op de hoogte. Dit toont voor het kabinet aan dat er geen reden is tot zorg.

Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen, vindt dit onbegrijpelijk. „Ik vind het nogal kort door de bocht dat het kabinet vindt dat er op geen enkel vlak een probleem bestaat. De helft van de zzp’ers heeft door hoge kosten geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, zijn de pensioenvoorzieningen slecht en is de scholing gebrekkig”, aldus Gonggrijp.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat zzp’ers de hoge verzekeringskosten als grootste knelpunt ervaren. „Dat wordt in de kabinetsreactie niet benoemd. De vrije markt moet de problemen oplossen. Het kabinet had beloofd om de knelpunten van zzp’ers te onderzoeken Die belofte is nu onvoldoende ingelost.”