Watersnoodramp nagebootst

Watersnoodramp nagebootst Nijkerk, 8 nov. In Nijkerk werd gistermiddag een reddingsdemonstratie gegeven. Het was de afsluiting van een grootscheepse watersnoodrampoefening die afgelopen maandag begon. Aan de oefening deden tienduizenden bestuurders en hulpverleners mee. Met name de bestuurders werden getest op hun vaardigheid om een overstromingsramp het hoofd te bieden. Jan Franssen, commissaris van de koningin in Zuid-Holland en tevens voorzitter van de taskforce management overstromingen, vond het „uniek” om met zo veel regio’s tegelijk te oefenen, en te zien hoe verschillende bestuurslagen onderling en met het leger samenwerkten. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) fungeerde tijdens de oefening als coördinerend minister, zoals de wet ook voorschrijft. Zij merkte dat vrijwel iedereen de oefening „bloedserieus” opvatte. Ze ziet grote voordelen van een landelijke operationele staf bij grote overstromingen, waarmee nu is geëxperimenteerd. Een grote ramp vergt immers een nationale aanpak. Foto WFA WFA37:REDDINGSDEMONSTRATIE:NIJKERK;07NOV2008- In Nijkerk wordt vanmiddag een enorme reddingsdemonstratie gegeven. Het gaat om de afsluiting van een grootscheepse watersnoodrampoefening die maandag van start ging. Aan de oefening doen 10.000 bestuurders en hulpverleners mee. De demonstratie van vanmiddag wordt gegeven op het Nijkerkernauw, dat het decor is van een gigantische overstroming. WFA/wc/str. Bram van de Biezen WFA WFA