Televisie Voorkeur

Loverboys: eerste aflevering van vierdelige documentaireserie waarin Anita de Wit, oprichtster van de stichting Stop Loverboys Nu, wordt gevolgd. Ned. 2, 16.30-17.00u, 'Loverboy', beeld in scene gezet!. 10-06-06 © Foto Merlin Daleman
Loverboys: eerste aflevering van vierdelige documentaireserie waarin Anita de Wit, oprichtster van de stichting Stop Loverboys Nu, wordt gevolgd. Ned. 2, 16.30-17.00u, 'Loverboy', beeld in scene gezet!. 10-06-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

actualiteiten

Nova. Aandacht voor de vertaling van het boek Les bienveillantes van Jonathan Littell. In De welwillenden vertelt een Franse fabrieksdirecteur met morbide zin voor detail hoe hij tijdens WO II carrière maakte als SS’er. Verder aandacht voor de mogelijkheid voor kinderen om in beroep te gaan tegen een uithuisplaatsing. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Fred Dibnah’s Made in Britain. Documentaireserie waarin Fred Dibnah met zijn gerestaureerde trekker rondreist in Groot-Brittannië op zoek naar oude techniek en vakmanschap uit het verleden. Zijn reis brengt hem naar ijzergieterijen, industriegebieden en kleine werkplaatsen. In de eerste aflevering sloopt Dibnah, die vroeger hoogwerker was, kundig een schoorsteen bij een oude textielfabriek in Oldham. BBC 2, 15.25-15.55u.

Inside the Saudi kingdom. Documentaire van Lionel Mill, die toegang kreeg tot de meestal onbereikbare prins Saud bin Abdul Mohsen, een van de machthebbers van de rijke, machtige en geheimzinnige koninklijke Saoedische familie. De film toont de conflicten tussen traditie en moderniteiten die zich voordoen in het conservatieve en autocratische land. BBC 2, 21.05-22.05u.

informatief

Kunstuur. Verder verslag over de Gouden Piramide 2008, de jaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, met aandacht voor De Villa van Vijven in Almere en De Brug (Unilever) in Rotterdam. Zesde deel van de documentaire over de totstandkoming van de tentoonstelling: 125 grote liefdes, kunstschatten uit dertig Nederlandse musea in het Van Gogh Museum. Ook aandacht voor het Museum Van Bommel Van Dam in Venlo, dat het schilderij Flowers of Romance van Frank van Hemert aankocht. Ned.2, 17.00-17.55u.

Schrijvers op de veranda. Schrijvers praten met Rik Felderhof op een veranda aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. Deze keer de Marokkaanse Nederlander Abdelkader Benali die op zijn 22ste debuteerde met de roman Bruiloft aan zee. Ned.2, 20.15-21.00u.

Rondom 10: De arme kant van Nederland. Debat met mensen in de bijstand, ondernemers en politici. Veel Nederlanders die net boven het bestaansminimum leven, vrezen dat de kredietcrisis hen richting de voedselbank zal drijven. In arme gezinnen spelen vaak méér problemen dan alleen geldzorgen: verslaving, psychische problemen, ziekte. Zijn mensen zélf verantwoordelijk voor hun achterstandspositie? En moeten ze daar ook zélf uit omhoog krabbelen? Ned.2, 21.05-22.00u.

Muziek

Kinderen voor Kinderen Megaspektakel 2008. De nieuwste liedjes van Kinderen voor Kinderen, gezongen in de Amsterdam Arena, met een gastoptreden van de meidengroep KUS. Ned.3, 19.00-20.00u.

Royal British Legion: Festival of Remembrance. Rechtstreeks verslag van het jaarlijkse muziekfestival vanuit de Royal Albert Hall in Londen om de slachtoffers en gevallenen van oorlogen en conflicten te eren. Met The Massed Bands of the Household Division, de Band of HM Royal Marines, de Band of the Parachute Regiment, de RAF Squadronaires en de Queen’s Colour Squadron of the Royal Air Force. De Britse koninklijke familie zal er ook bij zijn. BBC 1, 22.05-23.40u.

BNN presents Coldplay. In juni gaf Coldplay een ‘geheim’ concert in Nederland. Kaarten hiervoor waren alleen te winnen via een speciale actie van BNN. Herhaling van 7-6-2008. Ned.3, 23.20-0.30u.

amusement

Dit is het nieuws. Nieuwe reeks van het satirische programma waarin teamcaptains Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje op geheel eigen wijze commentaar leveren op nieuws en actualiteiten. Gasten: interieurontwerper Jan des Bouvrie en schaker Loek van Wely. Presentatie: Harm Edens.

Raymann is laat. Humoristische show. Tante Es ontvangt Bert Koenders, minister van Ontwikkelingssamenwerking. Ned.1, 22.05-22.55u.

Sport

NOS Schaatsen: wereldbeker in Berlijn. Samenvatting van de wedstrijden. Ned.1, 16.30-17.57u.

Rugby Union. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Wales-Zuid-Afrika in Cardiff, BBC 1, 15.00-17.30u., daarna verslag van de wedstrijd in Dublin tussen Schotland en Nieuw-Zeeland. BBC 2, 18.00-20.05u.