Televisie Voorkeur

Mensensmokkel gaat via Gibraltar: de poort naar Europa. België 2, 20.10-20.57u. A group of 100 Sub-Saharian would-be immigrants arrives at the Spanish Canary Island of Tenerife on board of the marine rescue boat "Alphard" on September 20, 2008. The craft carrying the would-be immigrants was half sinking when the authorities rescued them off the coast of Los Cristianos. The Migrants traditionally attempt to cross the Strait of Gibraltar to get to the Spanish mainland but a crackdown there has led traffickers to increasingly use longer and more dangerous routes, including to the Canary Islands. Authorities fear many of the thousands of Africans who attempt the perilous journey to Spanish soil each year die of thirst, hunger or exposure, although there is no way of knowing the exact numbers. AFP PHOTO / DESIREE MARTIN AFP

actualiteiten

Buitenhof. Peter van Ingen in gesprek met de Belgische premier Yves Leterme, die na een moeizame formatie in maart leider werd van de Belgische federale regering. Een half jaar later speelde hij een hoofdrol bij de verkoop van Fortis en ABN Amro aan Nederland, waarvoor hij in eigen land veel kritiek kreeg. Ned.1, 12.10-13.10u.

kunst en cultuur

Boeken. Wim Brands praat met de Vlaamse moraalfilosoof Jan Verplaetse over zijn boek Het morele instinct. Verplaetse beschrijft de natuurlijke oorsprong van onze moraal en beantwoordt vragen als: wat is goed en wat is kwaad? Hoe komt het dat familieleden elkaar eerder helpen dan vrienden? Ned.1, 11.30-12.00u.

Iets met boeken. Jan Leyers (Vlaming) en Leon Verdonschot (Nederlander) willen Vlaamse en Nederlandse schrijvers en lezers tot elkaar brengen. Vandaag praten zij met de schrijvers Paul Verhaeghen (Vlaming) en Hans Münsterman (Nederlander) over goed en kwaad, over hedendaagse Hitlers en over een doordeweekse vrijdag in de jaren 40. België 2/Canvas, 21.05-21.45u. en Ned.2, 23.20-0.10u.

Geschiedenis

Nederland in 12 moorden. Serie over ‘ongewone’ moorden in de vaderlandse geschiedenis. Vandaag over het ‘meisje van Yde’. Haar goed bewaard gebleven lichaam werd in 1897 gevonden in het veen in Drenthe. Het meisje is vermoedelijk rond het jaar nul de offerdood gestorven. Ned.2, 19.20-19.50u.

Verleden van Nederland: Tussen verval en verlichting. Serie documentaires die samen een ‘reis door 250.000 jaar geschiedenis’ vormen. Afl. 4 gaat over de achttiende eeuw. Het is de eeuw van de Verlichting, van snel voortschrijdende wetenschap en nieuwe opvoedkundige idealen. Maar ook de eeuw waarin de Republiek nog altijd op grote schaal in slaven handelt. De machtsverhoudingen verschuiven voortdurend. Regenten proberen zich staande te houden, terwijl de invloed van de burgerij groeit. Ned.2, 20.15-21.10u.

informatief

Zembla: We weten alles van u. Over de handel in persoonsgegevens. Nederlanders maken zich over het algemeen niet erg druk over de persoonlijke gegevens die ze prijsgeven als ze bijvoorbeeld geld pinnen, iets via internet kopen of een auto huren. Overheid en bedrijfsleven doen vaag over de veiligheid van die gegevens. Cijfers over identiteitsfraude zijn er niet, doordat deze vorm van fraude in Nederland niet hoeft te worden gemeld. Zembla brak met hulp van veiligheidsexperts in op Russische sites waar creditcardgegevens worden verkocht. Gegevens die blijkbaar niet goed beveiligd waren en door criminelen konden worden onderschept. Ned.2, 22.10-22.55u.

Afkicken. Eerste aflevering van een nieuwe reeks waarin jongeren in één maand proberen af te kicken van wiet, pillen, cocaïne of heroïne. Presentatie: Filemon Wesselink. Ned.3, 22.35-23.10u.

amusement

Bij ons in de PC. Nieuwe serie waarin Jort Kelder ook buiten de PC Hooftstraat mensen ontmoet die het gemaakt hebben. Vandaag rijdt Kelder mee met de vuilniswagen door Oud-Zuid, om te zien wat rijke en bekende mensen zoal aan de straat zetten. In Engeland maakt hij mee op welke manier Brits ‘oud geld’ uit picknicken gaat. Ned.1, 22.25-22.55u.

De flat van Ali B. Eerste aflevering van een nieuwe reeks waarin rapper Ali B. in zijn huiskamer praat met bekende en onbekende Nederlanders. Vandaag Wendy van Dijk en Giel Beelen. Reggaezanger Ziggi treedt op. Ned.3, 23.10-23.45u.

Sport

NOS Studio Sport: schaatsen. Live-verslag van de Essent World Cup in Berlijn. Ned.1, 13.10-17.25u.

NOS Studio Sport. Samenvattingen van de sport van vandaag: schaatsen in Berlijn, paardensport (springen) in Verona, hockeycompetitie mannen, wereldbeker veldrijden in Pijnacker en de ATP Masters tennis in Shanghai. Ned.1, 19.00-20.00u.

NOS Studio Sport Voetbal. Samenvattingen van de eredivisiewedstrijden Ajax-Sparta, Feyenoord-FC Utrecht, FC Groningen-Volendam, ADO Den Haag-sc Heerenveen, AZ-FC Twente. Ned.2. (19.00-20.00 uur)

NOS Studio Voetbal. Praatprogramma van Jack van Gelder. Gast: Dirk Scheringa, eigenaar van het DSB Stadion en voorzitter van AZ. Tafelheren: Hugo Borst, Jan Mulder en Ronald Waterreus. Ned.1, 22.55-23.55u.