Ruim miljoen banen weg in VS door crisis

De Amerikaanse economie heeft meer dan een miljoen banen verloren sinds het begin van de kredietcrisis. De werkloosheid is vorige maand gestegen tot 6,5 procent, het hoogste punt van de laatste veertien jaar.

Het banenverlies treft, behalve de gezondheidszorg en de overheid, nagenoeg de hele economie. In de productiesector, in de bouw en in de dienstensector (verzekeraars, banken en detailhandel) ging werkgelegenheid verloren. Ook is er beduidend minder werk voor tijdelijke werknemers. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren bekendgemaakt. Vorige maand zijn 240.000 banen geschrapt, meer dan analisten verwachtten. Het aantal banen daalt al tien maanden op rij.

Volgens analisten is het nieuwe werkloosheidscijfer, op het hoogste percentage sinds maart 1994, een indicatie dat de VS op een recessie afstevent. Officieel is een recessie twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp, en zo ver is het nog niet. Economen verwachten dat het percentage werklozen in de komende maanden stijgt tot 7,5 of 8 procent.

Tijdens zijn campagne kondigde de Democraat Barack Obama aan voorstander te zijn van plannen om de economie door middel van fiscale maatregelen te stimuleren. De invulling is nog onduidelijk, maar het zou de tweede keer sinds het uitbreken van de kredietcrisis zijn dat Amerikanen op een buitengewone wijze worden aangemoedigd geld uit te geven om de economie aan te jagen.

Nadat de Amerikaanse beursgraadmeter Dow Jones sinds de verkiezingen van afgelopen dinsdag ruim duizend punten verloor, sloot de index gisteren met 248 punten in de plus. Dat is een toename van bijna 3 procent.

Het laatste crisisnieuws uit de VS op nrc.nl/kredietcrisis