'Rogge geen atletiekvriend'

De internationale atletiekfederatie IAAF vindt dat IOC-voorzitter Jacques Rogge veel te weinig respect heeft voor atletiek. IAAF-voorzitter Lamine Diack uitte deze kritiek gisteren in een verklaring.

De Senegalees gaat 17 november in Lausanne op bezoek bij Rogge en wil hem er dan aan herinneren „wat de bijdrage is geweest van atletiek aan de Olympische Spelen in het algemeen en aan ‘Peking’, afgelopen zomer, in het bijzonder.”

Het gekibbel tussen Diack en Rogge heeft zijn oorsprong in Peking, waar de IOC-voorzitter de drievoudige Jamaicaanse gouden-medaillewinnaar Usain Bolt kritiseerde over diens uitbundige manier van juichen. Diack nam het Rogge niet in dank af: „We leven in een tijdperk waarin atletiek moeite moet doen ook voor de jeugd attractief te zijn. We hebben helden nodig met wie jongeren zich kunnen identificeren. Waarom bekritiseren we dan juist een atleet met charisma?”

Diack heeft ook kritiek op de plannen van ‘Londen’ na de Spelen van 2012 het atletiekstadion te laten ombouwen tot een voetbalstadion. Hij wil dat Rogge zich daar tegen verzet. Maar die heeft het plan juist geprezen, met een verwijzing naar ‘Atlanta’, waar het olympisch stadion in 1996 is omgebouwd tot honkbalstadion. „En daarom is er in de Verenigde Sten geen stadion waar een groot atletiektoernooi gehouden kan worden”, aldus Diack. (ANP)