Premier: ik denk voorbij 2011

CDA-partijleider en premier Jan Peter Balkenende wil nog tot na de huidige kabinetsperiode in 2011 een rol in de politiek blijven spelen. „Mijn agenda reikt tot 2015. Ik wil daar gewoon mee doorgaan”, zegt Balkenende vandaag in deze krant.

De minister-president, die deze maand zeven jaar CDA-partijleider is, heeft vooral nog politieke ambities op de terreinen van vergrijzing, duurzaamheid en overheidsfinanciën. Of hij daaraan in de positie als premier of CDA-lijsttrekker wil meewerken, laat hij nog in het midden: „Dat zullen we wel zien. Maar mijn horizon stopt niet in 2011.”

Op de inhoudelijke ontwikkeling van de partij onder Balkenende bestaat wel kritiek binnen het CDA. De partij houdt vandaag een congres in Utrecht. „Het CDA is programmatisch tot stilstand gekomen”, zegt senator Hans Hillen. Hij vindt dat Balkenende zeven jaar geleden met een sterke inhoudelijke agenda begon, maar dat hij nu te veel „een leider van de harmonie is”. „Wie met zijn gezicht naar de harmonie loopt, loopt met zijn rug naar de toekomst.”

De voorzitter van de HBO-raad, de CDA’er Doekle Terpstra, zegt dat de partijleider meer taboes zou moeten aanroeren. „De hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld. Waarom niet? Ook heeft het CDA nog geen goed en duidelijk antwoord op de multiculturele samenleving, op de grotestedenproblematiek of op de duurzaamheid.” Balkenende wijst die kritiek af. Het denken bij het CDA gaat door, zegt hij.

Zaterdag &cetera: pagina 6

    • Herman Staal