Opinie

    • Youp van ’t Hek

Omama

Iemand verbaasd dat die Palin het oliedomste eendje in het Republikeinse wak was? Nee toch? Dat begreep ik al toen ik las dat ze er alles aan gedaan had om in Alaska haar ex-zwager beentje te lichten. Als mensen met dat soort rancuneuze zaken bezig zijn dan weet je eigenlijk al genoeg. De familieruzie is sowieso de burgerlijkste van alle ruzies, maar als je zo’n klusje ook nog meeneemt naar je werk dan is het wel zeer droef met je gesteld. Dan begrijp je ook dat ze binnen een paar weken voor 150.000 dollar aan kleding uit de rekken graaide. Dan valt er een hoop te maskeren. Voordeel van zoveel domheid is wel dat je een stevige aanhang hebt. Men herkent veel in je. De gemiddelde Amerikaan weet namelijk ook niet dat Afrika een continent is. Dat kan ze ook eigenlijk niks schelen.

Het leukste was natuurlijk haar telefoongesprek met de namaak-Sarkozy, die een beetje zat te pochen over de bedprestaties van zijn lekkere vrouw Carla. Hoe simpel moet je zijn om daar in te tuinen? Waarschijnlijk hebben ze haar eerst moeten uitleggen wie Sarkozy was of wist ze dat zelf? Toch mooi dat dit soort politiek bedrijft.

Over domme vrouwen gesproken: Mevrouw Vogelaar nog aan het werk gezien? Aandoenlijk toch? Hoe lang moet haar lijdensweg nog duren? Wie verlost haar? Wouter Bos? Mariëtte Hamer? Las met deze laatste dame een interview in de nieuwste Varagids en daarin biecht ze op dat ze elke zondag alle afleveringen van Goede Tijden Slechte Tijden van de hele week inhaalt. Alle afleveringen!!! De fractievoorzitter van de PvdA besteedt dus elke zondag tweeënhalf uur aan deze soap. Vind ik indrukwekkend en verontrustend tegelijk. Dat je dat doet is al heel ernstig, maar dat je het aan een veelgelezen omroepblaadje vertelt is toch echt van een bodemloze onnozelheid. Ik verdenk Jan Peter al jaren van een abonnement op de Donald Duck en dat hij regelmatig op de computer met een bolide racet tegen Wibi Soerjadi, maar ik weet ook dat hij wel zo slim is om dat nooit ergens te vertellen. Toen Tichelaar last van zijn rikketik kreeg en er mee stopte moesten de PvdA-Kamerleden een opvolger kiezen: Diederik Samsom of Mariëtte Hamer. Een jonge gozer met een lenige geest en een stevig stel ideeën voor de toekomst of een wat mutsige dame met die muffe sociaal-democratische geur om haar heen. En inderdaad: het werd Mariëtte, die elke zondag tweeënhalf uur naar GTST zit te koekeloeren. En de PvdA’ers snappen maar niet waarom ze zo keihard kelderen in de peilingen. Het crisisbeleid van Wouter heeft de zaak een beetje kunnen remmen, maar ik vrees dat er van de partij binnen een paar jaar niet veel meer dan een splinter overblijft. Tweeënhalf uur GTST! Ik kan haar nooit meer bezig zien achter de interruptiemicrofoon zonder daar aan te denken. Eén minuutje van die rommel is al veel, maar tweeënhalf uur…..

Over vrouwen gesproken. Heb begrepen dat Joran van der Sloot weer vrouwen wegwerkt. Voor Thaise meisjes regelt hij een zogenaamd danseressenvisum, waarna hij ze per krat naar ons lans exporteert. Hier mogen de hoerenlopers ze verwennen op de Amsterdamse Wallen of in Utrechtse woonboten. Maar Joran heeft zijn leven gebeterd: hij houdt de meisjes nu in leven. Dus hij valt best mee.

Over mooie vrouwen gesproken. De oma van Obama is een dag voor de historische overwinning van haar kleinzoon overleden. Ze was lange tijd ook nog zijn moeder. Omama dus. Wel tragisch dat ze net de verpletterende verkiezingsuitslag niet meegekregen heeft. Want wat een overwinning. Een land zo terecht in tranen. Tranen van oprecht en puur geluk. Maar iets anders blijft haar bespaard. De moord op haar kleinzoon. Doodgeschoten door een stelletje gefrustreerde blanke idioten. Of ik denk dat dat gebeurt? Ik ben geen helderziende, maar op de een of andere manier spookt dat al maanden door mijn hoofd. En toen ik dat jonge gelukkige gezin zag, dacht ik: niet in een open auto door Dallas rijden!

Youp van ’t Hek

    • Youp van ’t Hek