Obama belt met Berlusconi

Een van de eerste Europese regeringsleiders die een telefoontje kregen van de aanstaande president van de Verenigde Staten, Barack Obama, was de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

Volgens een persbericht van de Italiaanse regering was het gesprek van gisteravond „lang en vriendschappelijk” en bevestigden de twee de „innige vriendschap en langdurige samenwerking tussen beide landen”.

Obama en Berlusconi hadden het volgens het bericht ook over het komende voorzitterschap van Italië van de G8. Dat begint in januari. Dat zou ook de reden zijn geweest waarom Obama alvast even Berlusconi aan de lijn wilde hebben.

Het persbericht rept met geen woord over de commotie die eerder was ontstaan over een opmerking van Berlusconi over Obama. Op bezoek in Moskou, donderdag, bestempelde hij de pas verkozen president als „jong, mooi en ook nog gebronsd”. Ideale eigenschappen voor een goeie samenwerking met hem, voegde Berlusconi (72) er aan toe.

Vrijdag kreeg Berlusconi kritiek van de oppositie en een deel van de pers. Jean-Leonard Touadi, het enige gekleurde Italiaanse parlementslid, zei „diep teleurgesteld” te zijn dat dit de eerste opmerking was van zijn premier „na zo’n historische verkiezing”.

Opmerkingen als zou zijn opmerking grievend of misschien zelfs racistisch zijn, wuifde Berlusconi gisteren in Brussel weg. „Wie zoiets denkt, is een imbeciel zonder gevoel voor humor. En daar zijn er hier heel veel van”, zei hij tegen reporters. Daarom weigerde hij ook zijn excuses aan te bieden. (AFP, Reuters, AP)