Nieuwe gevechten Congo na vredestop

Gevechten tussen de rebellen van Laurent Nkunda en het Congolese leger hebben in Oost-Congo een nieuwe vluchtelingstroom op gang gebracht, kort nadat zeven Afrikaanse leiders en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon op een vredestop in de Keniaanse hoofdstad Nairobi hadden opgeroepen tot een nieuw staakt-het-vuren.

Nkunda zegt de Tutsi-minderheid in Congo te verdedigen. Hij meent dat de Congolese overheid de Tutsi’s onvoldoende beschermt tegen de uit Rwanda gevluchte Hutu-milities die in 1994 verantwoordelijk waren voor de genocide in dat land.

De nieuwe vuurgevechten vonden plaats vlakbij Kibati in de provincie Noord-Kivu. Berichten als zou het Angolese leger daarbij meevechten aan Congolese zijde, werden niet bevestigd. Duizenden Congolezen vluchtten in paniek weg uit een vluchtelingenkamp bij Kibati. Ze trokken richting Goma, de hoofdplaats van Noord-Kivu die in handen is van de rebellen.

Volgens waarnemers van de VN is het aantal vluchtelingen de afgelopen dagen toegenomen tot minstens 250.000. Zij komen bovenop de 800.000 Congolezen die op de vlucht zijn na eerdere uitbarstingen van geweld.

Ban vreest dat het conflict de stabiliteit in de hele regio van de Grote Meren in gevaar kan brengen. Dat zei hij na de vredestop met Congolese president Joseph Kabila en de Rwandese president Paul Kagame, van wie wordt gezegd dat hij een grote invloed uitoefent op Nkunda. De rebellenleider zelf was niet uitgenodigd op de top in Nairobi, omdat Congo hem beschouwt als een oorlogsmisdadiger.

De nieuwe VN-gezant voor Oost-Congo, de voormalige Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, wil wel zo snel mogelijk met Nkunda en andere rebellen gaan praten. Zo hopen de VN het staakt-het-vuren af te dwingen. Ook moet er volgens de afspraken die gisteren op de vredestop werden gemaakt een veiligheidscorridor komen, zodat vluchtelingen makkelijker kunnen worden geholpen. De VN heeft met 17.000 soldaten zijn grootste vredesmissie ter wereld in Congo, maar slechts enkele duizenden soldaten zijn in de regio aanwezig.

Nkunda liet in een reactie weten zich niet gebonden te voelen door de afspraken op de top. Volgens hem heeft hij eerder al eenzijdig een staakt-het-vuren afgekondigd en een veiligheidscorridor voorgesteld. „Ik veronderstel dus dat deze boodschap vooral is gericht aan de Congolese regering”, liet zijn woordvoerder weten. (Reuters, AFP)