Nieuw afvalmiddel vergroot het uithoudingsvermogen

Mouse in wheel. Jupiterimages

Muizen die veel vet eten worden niet dik als ze een synthetische variant van de resveratrol toegediend krijgen. Ze worden ook minder vatbaar voor diabetes doordat hun gevoeligheid voor insuline toeneemt. Bovendien krijgen de dieren er een veel beter uithoudingsvermogen van. Gezien de effecten op het uithoudingsvermogen zouden sportbonden kunnen overwegen om het middel op de dopinglijst te zetten.

Franse onderzoekers ontdekten dat de stof, SRT1720, de activiteit van het enzym Sirt1 vergoot. Deze centrale regelaar van de energiestofwisseling zorgt ervoor dat het lichaam bij voedselgebrek zijn vetreserves gaat verbranden. De stof is daarom wellicht een bruikbaar middel tegen ‘diabesitas’. Vermoedelijk niet als panacee, maar als extra steun voor mensen die moeite hebben met de noodzakelijke veranderingen in leefstijl: een aangepaste voeding en meer lichaamsbeweging. (Cell Metabolism, 5 november).

De laatste vijf jaar is veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de activiteit van Sirt1 te vergroten. Dat gebeurde nadat was ontdekt dat dit enzym vetverbranding in de hand werkt en bij fruitvliegjes en wormen levensverlengend werkt. Zo bleek dat plantaardige polyfenolen zoals resveratrol uit rode wijn de activiteit ervan verhogen. Resveratrol is echter niet zaligmakend: men moet dagelijks tientallen liters rode wijn drinken voor een meetbaar effect – op het gewicht. Bovendien werkt resveratrol ook in op andere stofwisselingsenzymen, zodat de onderzoekers op zoek gingen naar een stof die alleen Sirt1 activeert.

Na het testen van talloze kandidaten kwamen zij vorig jaar op SRT1720 uit. In betrekkelijk lage doseringen zorgt deze stof ervoor dat muizen die op vetrijk voer leven minder in gewicht toenemen dan muizen die geen SRT1720 krijgen. Dat effect is na tien weken statistisch significant. Bij hogere doseringen kwamen de muizen zelfs helemaal niet aan. Dit effect bleek geheel terug te voeren op een verhoogde vetverbranding. De behandelde dieren aten er niet minder om en werden evenmin actiever. Bovendien bleken ze minder vatbaar voor het ontstaan van diabetes door een betere glucosetolerantie en gevoeligheid voor insuline. En hun uithoudingsvermogen verdubbelde: in een tredmolen hielden zij het twee keer zo lang vol als dieren die geen SRT1720 kregen. Maar ook magere en goed getrainde muizen legden het tegen hen af. Huup Dassen

    • Huup Dassen