Migrant door EU gestopt in Afrika

Afrikanen die over zee naar Europa willen migreren, worden tegenwoordig al in Afrika tegengehouden en gedetineerd. Dit gebeurt met behulp van Europese patrouilleschepen en helikopters en financiële en logistieke middelen. Nederland is, als EU-lidstaat, medeverantwoordelijk voor dit beleid. Daarmee schendt Nederland mensenrechten, zeggen asielrechtexperts en migratiedeskundigen vandaag in deze krant.

De EU, dus ook Nederland, geeft financiële en logistieke steun aan Spanje, dat sinds 2006 grenspatrouilles uitvoert in de territoriale wateren van Senegal en Mauretanië. Spaanse helikopters en schepen houden potentiële migranten tegen, pakken hen op en zetten hen terug aan land. Senegal en Mauretanië, landen waar vandaan veel migranten vertrekken naar de Canarische Eilanden, sluiten de migranten vaak op en zetten hen vervolgens vaak zonder verdere procedures de grens over.

Het Europese beleid leidt tot schending van „fundamentele rechten van migranten”, zo constateerde Amnesty International in juli. De preventieve grenscontroles zijn een reactie op de recordhoeveelheid migranten (31.000) in 2006 op de Canarische Eilanden. Dit jaar arriveerden circa 10.000 migranten op de Spaanse eilandengroep.

Volgens Maarten den Heijer, asielrechtdeskundige aan de Universiteit Leiden, schendt de anti-immigratietactiek de mensenrechten. Tussen de tegengehouden migranten zitten soms vluchtelingen. Het wordt hun fysiek belet om Europees grondgebied te bereiken, kunnen dus geen asielaanvraag indienen en dus ook niet als vluchteling erkend worden. „Een schending van het vluchtelingenrecht”, zegt Den Heijer, „en het vluchtelingenrecht geldt als onderdeel van de mensenrechten”.

Fort Europa: Zaterdag &cetera pagina 12

    • Mark Schenkel