Kikkerdilemma

5-day-old red-eyed treefrog embryos, Agalychnis callidryas. These embryos are hatching-competent, but will spend 1-2 more days developing in the egg if they are undisturbed. Warkentin, Karen M.

Amerikaanse biologen hebben ontdekt dat roodoogkikkertjes in het ei zitten met een, lastig woord, gevangenendilemma. Dat zit zo: een gevangene kan proberen om uit de gevangenis te ontsnappen. Ja maar, denkt hij, over twee jaar kom ik sowieso vrij. En als ik word gepakt, moet ik misschien vijf jaar langer brommen. Probleem, dilemma.

De kikkertjes kunnen snel uit het ei kruipen, maar de kans dat ze dan worden opgegeten is veel groter dan wanneer ze veilig in het ei blijven. Maar in dat ei raakt de zuurstof op. Eruit of niet, wat is wijsheid? Dit: ze stulpen hun kieuwen naar buiten zodat ze het laatste stukje zuurstofrijk ei kunnen bereiken – zoals je met een rietje limonade van de flessenbodem slurpt. En dán moeten ze echt, naar adem happend, eruit – vandaar misschien die rooie oogjes. Menno Steketee

    • Menno Steketee