Kenner Indische letteren Beekman overleden

De Nederlands-Amerikaanse schrijver en literatuurhistoricus van de Indische letteren E.M. Beekman is woensdag op 69-jarige leeftijd overleden. Beekman schreef in 1998 het standaardwerk Paradijzen van weleer. Koloniale literatuur uit Nederlands-Indië 1600-1950. Hij was een groot deskundige van het werk van de Nederlands-Indische natuuronderzoeker Rumphius (1627-1702). Beekman vertaalde diens D`Amboinsche Rariteitkamer en Het Amboinse Cruydboeck in het Engels. Dat laatste boek verschijnt in 2010 bij Yale University Press. Beekman werd in 1939 in Amsterdam geboren en vestigde zich na een periode in Indonesië in 1957 in de Verenigde Staten. Hij gaf meer dan dertig jaar les aan de University of Massachusetts. Hij publiceerde ook dichtbundels en verschillende romans.