James Bond ziet sterren

In de nieuwe James Bondfilm huist de schurk in een hotel in de woestijn in Chili. In het echt is sterrenkundige professor Tim de Zeeuw hier de baas. Hij was bij de opnames.

James Bond op het hotel bij vier telescopen (boven) in Chili. ESO

Heeft u de film al gezien?

Tim de Zeeuw: “Ja, ik was bij de première in Londen. Voor het eerst van mijn leven ging ik in smoking naar de film. En ik mocht over de rode loper lopen.”

Maar u had James Bond, eigenlijk de acteur Daniel Craig, al eerder ontmoet?

“Ja, bij de opnames in maart in Chili. Toen kwam de filmcrew een week lang elke dag bij ons in de woestijn langs. Ze stonden ’s morgens om half zes op, reden twee uur door de woestijn en gingen bij ons eerst ontbijten en daarna filmen. En ’s avonds weer terug.

Normaal werken er daar in de woestijn alleen astronomen. Wat doen die?

“Boven deze woestijn hangen bijna nooit wolken. En het is er ‘s nachts ook nog eens aardedonker. Je ziet dus veel meer sterren dan wanneer je in Rotterdam onder een lantarenpaal staat, of op Texel in de duinen.

Daarom staan er achter het hotel telescopen?

“Ja, er staan vier koepels. Daarin zitten ronde spiegels die acht meter zijn van de ene naar de andere kant. Daarmee vangen we ook het licht van ontzettend verre sterren op.”

Heeft Daniel Craig ook naar de sterren gekeken?

“Hij is één nacht in het hotel blijven logeren met zijn vriendin. We hebben naar de zonsondergang gekeken en daarna naar de sterren. We moesten het wel geheim houden, want hij werd beveiligd. In het gastenboek van het hotel staat ook zijn echte naam niet: er staat meneer en mevrouw Jones.”

Spannend...

“Ik weet nog dat ik de brief kreeg met de vraag of ze bij ons mochten filmen. Er stond 007 boven, en toen dacht ik eerst dat het een grap was. Maar Daniel Craig vertelde dat hij, toen hij werd gebeld of hij James Bond wilde spelen, óók dacht dat iemand een grap met hem uithaalde.”

In de film wordt het hotel opgeblazen. Dat is nep?

“Ja, dat is gefilmd in de studio in Londen. Daar was het hotel nagebouwd, maar het echte hotel staat er nog. En de astronomen kijken nu weer omhoog naar de sterren.” MvdH