Het keukenmes ging van oog naar oor

Een 17-jarige Brit is deze week veroordeeld tot levenslang wegens poging tot moord. Zijn slachtoffer heeft een diepe messteek in zijn schedel overleefd.

Röntgenfoto’s van de gewonde scholier: het mes ging bij zijn rechter oog naar binnen en kwam bij zijn rechter oor tot stilstand. Foto’s Metropolitan Police, AP In this undated Metropolitan Police handout, x-ray images show how a teenage boy cheated death when a five inch knife was plunged into his head. The 16-year-old and two other young men were injured when they tried to stop a friend being robbed at a bus stop. He was rushed to hospital with the kitchen knife still stuck in his forehead after the attack in Walworth, south London, last November. (AP Photo/ Metropolitan Police, HO)
Röntgenfoto’s van de gewonde scholier: het mes ging bij zijn rechter oog naar binnen en kwam bij zijn rechter oor tot stilstand. Foto’s Metropolitan Police, AP In this undated Metropolitan Police handout, x-ray images show how a teenage boy cheated death when a five inch knife was plunged into his head. The 16-year-old and two other young men were injured when they tried to stop a friend being robbed at a bus stop. He was rushed to hospital with the kitchen knife still stuck in his forehead after the attack in Walworth, south London, last November. (AP Photo/ Metropolitan Police, HO) Associated Press

Het is een klassiek geval van een geluk bij een ongeluk. Een 16-jarige jongen, wiens identiteit niet is vrijgegeven omwille van zijn veiligheid, werd bijna een jaar geleden bij een supermarkt in het zuiden van Londen het slachtoffer van een steekpartij. Samen met een paar anderen probeerde hij een vriend te beschermen, die beroofd dreigde te worden. Hij liep daarbij een diepe steekwond in het hoofd op.

Tot zover weinig nieuws, want zulke steekpartijen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag in veel arme wijken van de Britse hoofdstad. Wat dit tot zo’n bijzonder incident maakte, was dat het slachtoffer op het eerste gezicht geen schijn van kans had te overleven. Op een foto, die enkele weken geleden bij het proces tegen de dader door de politie werd vrijgegeven, is duidelijk te zien hoe het lemmet van het 12 cm lange keukenmes boven zijn rechteroog naar binnen ging om pas ter hoogte van zijn rechteroor tot stilstand te komen.

Gelukkig probeerde niemand het mes, dat vlak tegen zijn hersenen aanzat, op dat moment te verwijderen. In allerijl werd hij naar het ziekenhuis overgebracht, waar chirurgen het wapen zo behoedzaam mogelijk uit zijn hoofd haalden. Ernstig hersenletsel had zich wonderlijk genoeg niet voorgedaan. Na drie maanden revalidatie en fysiotherapie kon de jongen het ziekenhuis weer vrijwel genezen verlaten, al blijft hij onder strikt toezicht staan van zijn artsen. Intussen gaat hij weer op school.

„Wanneer ik naar de röntgenfoto’s kijk, kan ik gewoon niet geloven dat ik het heb overleefd”, verklaarde hij tegenover het boulevardblad The Sun. „Toen het mes in me drong, werd alles zwart. Ik werd pas weer wakker in het ziekenhuis. De hele linkerkant van mijn lijf was verlamd en ik had een stekende hoofdpijn.”

Een 17-jarige jongen heeft deze week levenslange celstraf gekregen wegens poging tot moord. Hij had in paniek zijn telefoon en zijn muts verloren. Aan de hand van DNA-sporen kon hij worden ingerekend. Zijn straf betekent overigens niet per se dat hij de rest van zijn leven achter de tralies zit. De rechter heeft bepaald dat hij na zeven jaar in aanmerking kan komen voor voorwaardelijke vrijlating. Ook de identiteit van de dader is niet openbaar gemaakt, omdat hij nog minderjarig is.

„Ik had even makkelijk de zoveelste dode tiener kunnen zijn”, aldus zijn slachtoffer. „Deze messencultuur is nonsens en moet ophouden.”

De politie hoopt het geval aan te wenden om jongeren te doordringen van de risico’s van messen en steekpartijen. „Wie ook maar overweegt een mes op zak te dragen, moet door dit geval worden gewaarschuwd”, verklaarde Scott Albert, die als detective is verbonden aan de Londense politie. „Wees geen statistisch gegeven. Het leven is kostbaar.”

    • Floris van Straaten