GM vreest faillissement

Het Amerikaanse General Motors (GM), tot voor kort de grootste autofabrikant ter wereld, dreigt af te stevenen op een faillissement. Het bedrijf vreest niet genoeg geld te hebben om de fabricage het komende jaar draaiende te houden. Een plan van GM om branchegenoot Chrysler over te nemen is op ijs gezet.

Dat zei het concern gisteren bij het bekendmaken van de resultaten over het derde kwartaal. Daarin leed GM een verlies van 2,5 miljard dollar (1,96 miljard euro).

Topman Rick Wagoner beloofde „alle mogelijke maatregelen” te nemen om een faillissement te voorkomen. In bedekte termen vroeg hij ook om staatssteun. Tegen persbureau Bloomberg zei Wagoner dat een bankroet „een ramp zal zijn die veel verder reikt dan General Motors en een triest hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis.” Volgens het Center for Automotive Research zou een faillissement van GM het verlies van 2,5 miljoen banen betekenen, bij de autofabrikant en toeleveranciers. Bij zelf werken wereldwijd 266.000 mensen in 34 landen.

De gehele Amerikaanse automobielindustrie staat er door tegenvallende verkopen slecht voor. De aankomende president Barack Obama kondigde gisteren op zijn eerste persconferentie aanvullende steunmaatregelen voor de Amerikaanse auto-industrie aan, „de ruggengraat van onze economie”.