Film Voorkeur

A Hard Day’s Night (Richard Lester, 1964, Engeland). Eerste, succesvolle Beatlesfilm is een komische fantasie over een dag uit het leven van het kwartet, door regisseur Lester volgepropt met filmgrapjes. Met o.a. Can’t buy me love, And I love her, I should have known better. WDR, 13.20-14.45u.

Wer küsst schon einen Leguan? (Karola Hattop, 2003, Duitsland). Sympathieke jeugdfilm over beklagenswaardig zoontje van alleenstaande moeder dat in nieuwe buurman een vaderfiguur vindt. Ned.3, 15.40-17.00u.

Wagonmaster (John Ford, 1950, VS). Semiklassieker van Ford is een sfeervolle, anekdotische western. Groep mormoonse pioniers onder leiding van Ward Bond huurt Ben Johnson en Harry Carey jr. in om hun huifkarren te beschermen tegen indianen en bandieten op weg naar Utah. BBC 2, 15.35-18.00u.

Ghostbusters II (Ivan Reitman, 1989, VS). In vervolgfilm bestrijden de spokenjagers, onder wie Bill Murray en Dan Aykroyd, andermaal opnieuw ‘Het Kwaad’. De film spot met alles wat heilig is, grossiert in speciale effecten en slapstick, maar vergeet zichzelf te relativeren. Veronica, 18.30-20.30u.

Matador (Richard Shepard, 2005, VS). Zwarte komedie annex buddyfilm over de groeiende verstandhouding tussen een wanhopige zakenman en een verlopen huurmoordenaar. Veronica, 20.30-22.30u.

The Russia House (Fred Schepisi, 1990, VS). Geheime diensten staan machteloos tegenover amateurs in subtiele en ironische spionagethriller over glasnost en de economische nadelen van ontwapening. De Britse uitgever Sean Connery onderzoekt in Moskou de betrouwbaarheid van Klaus Maria Brandauer en valt voor Michelle Pfeiffer. Veronica, 22.30-0.55u.

Le coeur des hommes (Marc Esposito, 2003, Frankrijk). In Frankrijk zelf succesrijke karakterfilm over vier sinds jaar en dag bevriende veertigers en hun wederwaardigheden in met name de liefde. Kreeg in 2007 een vervolg. TV 5, 23.45-2.00u.

Mies vailla menneisyyttä / The Man without a Past (Aki Kaurismäki, 2002, Finland/Duitsland/Frankrijk). Ergens in de haven van Helsinki krabbelt een man overeind. Zijn hoofd zit in het verband en hij weet zich niets meer van zijn verleden te herinneren. In een container in de haven begint hij zijn leven opnieuw, tussen de andere buitenmaatschappelijken van Finland. Waar in andere films aan zo’n gegeven een zware toon wordt meegegeven, is de doorgaans toch pessimistische Aki Kaurismäki er vrolijk van geworden. Het leven aan de rafelrand bevalt prima. BBC 2, 3.00-4.30u.

Last Days (Gus Van Sant, 2005, VS). Ongebruikelijke film over de laatste dagen van Kurt Cobain, de voorman van de band Nirvana die in 1994 zelfmoord pleegde. Het is alsof Van Sant alles wat sensationeel was aan leven en werk van Cobain uit beeld heeft willen houden. Last Days vormt een trilogie met Van Sants Gerry en Elephant. Arte, 3.00-4.30u.