Film van de dag

In de film Koktebel reizen een vader en zoon, meestal te voet, van Moskou naar een dorpje dichtbij de Zwarte Zee.
In de film Koktebel reizen een vader en zoon, meestal te voet, van Moskou naar een dorpje dichtbij de Zwarte Zee.

Koktebel. Een man en zijn zoontje zijn op weg naar Koktebel, een plaatsje in de Krim, dichtbij de Zwarte Zee. Tijdens de reis over het immense Russische platteland ontmoeten ze mensen die ver van de bewoonde wereld een armoedig en eenzaam bestaan leven. Sommigen zijn behulpzaam, anderen achterdochtig en vijandig. Regisseurs Chlebnikov en Popogrebski scoutten jarenlang locaties voordat ze daadwerkelijk gingen filmen. Deze voorbereiding betaalt zich uit. Door het tempo laag te houden en de dialogen minimaal, gaat alle aandacht naar de fabuleus gefotografeerde, imposante landschappen die de mens overweldigen. Ze worden gefilmd van een afstand, met een statische camera. In de vader-zoonrelatie is het onuitgesprokene belangrijker dan wat gezegd wordt. Veel komt dus aan op de gezichten van de acteurs en hun blikken. Ook landschappen, maar dan van de ziel. (Boris Chlebnikov en Alexej Popogrebski, 2003, Rusland), België 2, 21.45-23.20u.André Waardenburg

    • André Waardenburg