Even niet kopen

Ulrich Frank Foto Vincent van den Hoogen Nuenen, 03-11-2008; Ulrich Frank, voor de rubriek de Belegger. Foto Vincent van den Hoogen Hoogen, Vincent van den

Aandelen Fortis, dat was het laatste wat beleggingsstudieclub De Ouwe Sok aanschafte. „Die aandelen stonden laag, dus dat leek aantrekkelijk, maar een maand later stonden ze dus nog lager”, zegt Ulrich Frank. „ Zo’n impulsieve aankoop moeten we niet meer doen. En gezien de algehele situatie op de beurs hebben we afgesproken dat we voorlopig even niet meer handelen. We willen met de beleggingsclub niet alleen winst maken, maar ook begrijpen hoe we aan die winst komen. En als we verlies lijden, willen we daar ook iets van leren. Op dit moment is de beurs zo onvoorspelbaar en onberekenbaar dat je daar geen lessen uit kunt trekken. Dus doen we maar even niets.”

Frank werd in 2000 lid van De Ouwe Sok, een beleggingsclub die net was opgericht. De voormalige productiemanager bij Philips was net met pensioen en had eindelijk tijd voor twee dingen die al jaren op zijn verlanglijstje stonden. Een proefschrift schrijven en leren beleggen.

Met zijn werkgever sprak hij af dat hij na zijn pensionering een plaatsje kreeg op de afdeling research. In 2006 promoveerde hij op systemarchitecting in longterm consumer trends. „Ik wilde weten hoe de besluitvorming plaatsvindt in complexe business-situaties, en met name de besluitvorming die relevant is voor de komende tien of vijftien jaar.”

De eerste twee jaar ging het De Ouwe Sok voor de wind, maar toen kwam er net als nu een crisis. „Ook toen zijn we gestopt met handelen. We hebben die tijd benut om ons te verdiepen in fundamentele en technische analyse. Die technische analyse passen we toe op geschikte bedrijven om het beste in- en uitstapmoment.”

Die werkwijze leverde de club de afgelopen jaren een rendement op tussen de 7 en 14 procent. Dit jaar ging het fout. Van de 12.000 euro belegd vermogen raakte de club ongeveer eenderde kwijt. „Achteraf bekeken hadden we onze aandelen moeten verkopen en het geld op een spaarrekening moeten zetten.”

Privé deed Frank dat wel. Hij belegde in een fonds en stapte daaruit voordat het echt misging. „Ik heb een beetje verloren, maar het was niet dramatisch. Als er een crisis is op de beurs, geldt de regel: als je geschoren wordt, moet je stilzitten. En dan maar hopen dat het weer over gaat.”

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken