Europa's rafelige eindpunt

grunge tag on white background
grunge tag on white background Panders, Wendy

De Spaanse costas kunnen weer. De belangstelling voor emigratie naar Spanje blijft onverminderd, zo werd gemeld tijdens de onlangs in Utrecht gehouden Second Home beurs. Je kunt daar terecht voor huizen in het buitenland. Spanje bleek een mooie tip. De huizenprijzen stegen hier de afgelopen jaren tot krankzinnige hoogten. Maar dankzij de crisis is dat nu gelukkig voorbij: de prijzen aan de kust tuimelen juist naar beneden. Mooie tijd dus om te kopen.

De vraag is waar. Spanje is er aardig in geslaagd in een recordtempo grote delen van de kust grondig de vernieling in te helpen met massieve, terrasvormige vakantiedorpen, monsterlijke hotelcomplexen en karakterloze winkelparadijzen. Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol kunnen voor een paar dagen onbezorgd strandplezier misschien nog net. Maar de lol is er wel van af na al die sangria in de Duitse Bierstube te midden van al dat beton. Bijkomend probleem: kwallen. De Middellandse Zee zit er vol mee sinds de natuurlijke vijanden in rap tempo worden uitgeroeid en de watertemperatuur almaar stijgt.

Spanjes iets koudere Atlantische kusten zijn dus verreweg te prefereren. Aangezien het in het noorden in de wintermaanden langdurig kan regenen, trekken we zuidwaarts. De Costa de la Luz, van Gibraltar tot aan de Portugese grens, de provincies Huelva en Cádiz. Omdat dictator Franco net als Wilders bang was voor een invasie door moslims, was de kust hier grotendeels militair terrein en werd zo voor het dicht bouwen behoed. Nuttige neveneffecten van paranoia.

De Costa de la Luz dankt haar naam aan de wondermooie lichtval die je hier kan meemaken. Aan de oostelijke kant, richting Gibraltar, zijn er mooie wandelingen te maken door de dennenwouden op de rotsen en over ongeschonden stranden met uitzicht op de overkant. Dat geeft een extra dimensie aan deze kust: dit is het eindpunt van Europa, aan de overkant ligt een ander continent, bijna grijpbaar alsof het de overzijde van een meer betreft. Wie de wispelturige vertrektijden van het notoir onbetrouwbare veerbedrijf FRS op de koop toeneemt, is met de ferry vanuit Tarifa trouwens in een wip in Tanger. Dat timmert sinds enkele jaren aan de weg om weer aantrekkelijk te worden voor de bezoeker en is dus alleszins het uitstapje waard.

Goed, het blijft hier een beetje de rafelrand van Europa. Strandbezoek kan worden opgeluisterd door een sloep met illegalen of een hasjsmokkelaar die bezig is de buitenboordmotor van zijn gestrande rubberboot te begraven. Het is soms even rijden naar een fatsoenlijk restaurant of een golfcourse. En het kan er lelijk hard waaien, wat voor de surfers en kitesurfers onder ons juist weer een pre is.

Cádiz is een van de steden met de hoogste werkloosheid. Wellicht juist daarom is het carnaval in die stad beroemd. Het blijft een goed bewaard geheim. Zo goed, dat het vrijwel alle Nederlanders steevast moeite kost Cádiz correct uit te spreken. Landgenoten: het accent ligt op de a en niet op de i! Cádiz, ons woord ‘kade’ komt er vandaan. Thuis oefenen voordat u er een kijkje neemt.

Steven Adolf