Europarlement heeft bodyscanner

Wilmer Heck

In de kelders van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg staan acht bodyscanners; apparaten waarmee beveiligingsbeambten door de kleding van Europarlementariërs en andere bezoekers kunnen kijken. Volgens een woordvoerder zijn de machines gereed om ingezet te worden „in tijden van verhoogde dreiging”.

Twee weken geleden ontstond consternatie in het Europees Parlement nadat Eurocommissaris Antonie Tajani (Transport) aankondigde de bodyscan in 2010 te willen invoeren op Europese vliegvelden. Veel Europarlementariërs uitten zorgen over de privacy van reizigers. Ze wilden weten wie de beelden gaat bekijken en of er geen risico bestaat dat ze op het internet belanden.

Volgens de parlementswoordvoerder zijn de acht bodyscanners in 2005 gekocht, „vermoedelijk voor een totaalbedrag van 700.000 euro”. De apparaten zouden nog nooit zijn gebruikt. „De aankoop vond plaats in een tijd dat er berichten waren over een mogelijke aanslag op het Europees Parlement”, aldus de woordvoerder.

Europarlementariërs Jeanine Hennis (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), behorend tot de grootste critici van de plannen van Tajani, zijn ontstemd.

Hennis: „Dit is erg cynisch en een grof schandaal. Het lijkt op een dure paniekaankoop, waarbij niet is gecommuniceerd onder welke voorwaarden deze apparaten ingezet zouden worden.”

Volgens Buitenweg ontstaat hiermee het beeld dat erg makkelijk wordt omgesprongen met belastinggeld. Ook hekelt ze de geheimzinnigheid en het ontbreken van een privacyprotocol.

    • Wilmer Heck