EU: snelle hervorming

Caroline de Gruyter

Half februari moeten de twintig grootste industrielanden ter wereld de eerste concrete besluiten nemen over hervormingen in het mondiale financiële systeem. Dat willen de regeringsleiders van de 27 landen van de Europese Unie.

Gisteren werden zij het in Brussel eens over een verlanglijst met acht punten, die wordt ingediend op een topbijeenkomst van de twintig industrielanden volgende week zaterdag in Washington.

Deze G-20 wordt door de Amerikaanse president Bush in Washington uitgenodigd. Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland zijn de enige Europeanen in de G-20. Daarom vroeg de Franse president Sarkozy de EU-regeringsleiders samen één lijst met wensen te formuleren. „Europa telt tegenwoordig mee”, zei de huidige EU-voorzitter gisteren. „Ze vraagt hervormingen, en zal die krijgen. Maar dan moet Europa één boodschap hebben.”

Sommige EU-leiders waarschuwden dat die boodschap niet vol details moest staan, om landen als China of de VS niet af te schrikken. Ook willen zij de komende Amerikaanse president, Barack Obama, tijd geven zíjn stempel te drukken op het hervormingsproces.

De EU verlangt onder meer meer supervisie voor internationale financiële instellingen, harmonisatie van boekhoudregels en strengere voorschriften voor hedgefondsen en ratingbureaus. Het IMF moet een sleutelrol krijgen in deze nieuwe internationale ‘architectuur’. Duidelijke deadlines moet de G-20 op al deze punten tot resultaat verplichten.

    • Caroline de Gruyter