Eis: tien jaar cel voor doden peuter

Het Openbaar Ministerie in Almelo heeft gisteren tien jaar celstraf geëist tegen de 37-jarige Rob K. uit Enschede wegens doodslag op de peuter Diego. Hij zou „zodanig gewelddadige handelingen hebben verricht” dat de jongen is overleden. Het gehuil van de peuter zou hem hebben geïrriteerd.

Tegen K.’s ex-vriendin, de moeder van Diego, Nivea F. de D. (32) uit Enschede, is een celstraf geëist van elf maanden (gelijk aan het voorarrest) wegens medeplichtigheid. Zij heeft onvoldoende gedaan om het overlijden te voorkomen, vindt officier van justitie M. Lousberg.

De 17 maanden oude Diego stierf op 17 december 2007, vermoedelijk nadat hij enkele uren daarvoor hard was gestompt. Uit sectie bleek dat hij letsel had in zijn buik. Daar was ook letsel gevonden van vijf dagen à twee weken oud. Het jongetje had verder diverse blauwe plekken.

Het OM gaat ervan uit dat Diego op fatale wijze is mishandeld op het moment dat de moeder boodschappen haalde.

De Raad voor de Kinderbescherming deed sinds november 2007 onderzoek naar de „opvoedingssituatie” van het jongetje. „Een melding van het Bureau Jeugdzorg rechtvaardigde een onderzoek, waarbij gekeken werd of er juridisch ingegrepen moest worden in het ouderlijk gezag”, luidde de toelichting van de raad destijds.

Dat weer een kind is gestorven dat bekend is bij hulpverleners, „is helaas een realiteit die niet te voorkomen is”, reageerde woordvoerder Richard Bakker. „We kunnen geen 24 uur naast een kind gaan zitten. Je weet nooit of en wanneer een volwassene tot zo’n afschuwelijke daad overgaat.”

De vader van Diego kreeg op de dag van het overlijden een telefoontje met de mededeling dat de raad met de zaak bezig was. In augustus was via de politie melding gemaakt van twijfels over de omstandigheden waaronder Diego opgroeide.

De rechter doet op 21 november uitspraak.