Een dagboek in beeld

Foto’s die als een dagboek in beelden een blik in het leven van de verzamelaar bieden. Foto’s Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 06-11-2008 / Fotoverzameling van Miek Smilde. Krielen, Jorgen

Sinds drie jaar verzamelt Miek Smilde (41) foto’s. Het is de bedoeling dat haar drie dochters de verzameling te zijner tijd van haar erven. Ze krijgen dan niet alleen de ingelijste momenten, maar ook een blik op het leven van hun moeder. Haar laatste aankoop: een naaktportret van Simone de Beauvoir.

De beroemde Franse filosofe bloot op de foto?

„Ik zag de foto in Het Parool, als illustratie bij een artikel over vrouwelijkheid. Dat onderwerp boeit me zeer. Ik heb net weer de Opzij gekocht waarin een artikel staat over de seksualisering van de maatschappij. Van mijn moeder heb ik geleerd dat mijn capaciteiten belangrijker zijn dan lange benen en een wespentaille.”

Daar twijfel je nu aan?

„We leven in een maatschappij waar dat zeer de vraag is. Deze foto van De Beauvoir laat zien dat intelligentie en natuurlijke schoonheid heel goed samengaan. Overigens wist ik aanvankelijk niet dat het de schrijfster was. Ik heb al haar boeken gelezen.”

Hoe kwam je aan de foto?

„De fotograaf is Art Shay, een Amerikaan van in de zeventig. Via Google vond ik de galeriehouder die zijn foto’s verkoopt. Met hem kreeg ik leuk e-mailcontact, later ook met Shay zelf. Het mooie is dat hij deze foto speciaal heeft gesigneerd. Hij heeft een opdracht geschreven voor mijn dochters.”

Maakt dat zo’n foto extra waardevol?

„Het ingewikkelde is dat foto’s reproduceerbaar zijn. Een foto is nooit een unicum zoals bijvoorbeeld de schedel van Damien Hirst. Het is een aloude discussie of fotografie wel kunst is.”

Die discussie staat jouw verzameling niet in de weg?

„Ik vind het juist mooi dat foto’s reproduceerbaar zijn. Voor mij zit de uniciteit in de combinatie van foto’s, mijn verzameling is eigen. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik per jaar één foto mag kopen, zodat ik op mijn tachtigste verjaardag zo’n veertig foto’s bezit. Elke foto zegt iets over wat dat jaar voor mij heeft betekend.”

Je creëert een biografische verzameling?

„Het is een dagboek in beeld. In een boekje beschrijf ik bij elke foto mijn verhaal. Ik overweeg dit jaar ook nog een foto te kopen over de oorlog in Irak. Het is een huwelijksfoto van een marinier, alleen is zijn gezicht totaal verbrand. Het is confronting beauty.”

Hoe ziet je dagboek er tot nu toe uit?

„Ik heb foto’s van Jason Oddy, Koos Breukel en Carla van de Puttelaar. Nederlandse fotografen vind ik fantastisch, neem Rineke Dijkstra. Van haar zou ik dolgraag een foto willen, maar haar werk is onbetaalbaar. Een foto kost soms 50.000 euro. Misschien dat de kredietcrisis helpt.”

Is je verzameling een belegging?

„Mijn foto’s kosten per stuk tussen de 500 euro en 2.300 euro. Het is alleen geen waardevaste investering. Foto’s zijn niet eeuwig houdbaar, op den duur verkleuren ze. Die vergankelijkheid vind ik op zichzelf ook wel mooi.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem