Dubai kunstprijs 1 mln

De Verenigde Arabische Emiraten proberen in snel tempo positie te verwerven in de internationale kunstwereld. Vorig jaar al werd Art Dubai opgericht en sinds kort is er de Abraaj Capital Art Prize, met een prijzengeld van een miljoen dollar de grootste beeldende kunstprijs ter wereld. Initiator van de prijs is investeringsmaatschappij Abraaj Capital.

De prijs is bedoeld ter ondersteuning van kunstenaars uit Noord-Afrika, Zuid-Azië en het Midden-Oosten. Voor de prijs zijn drie teams van steeds een kunstenaar en een curator genomineerd: Kutlug Ataman en Cristiana Perrella, Zoulikha Boubadellah en Carol Solomon, en Nazgol Ansarinia en Leyla Fakhr. Elk team krijgt 200 duizend dollar om een kunstproject te realiseren, dat in maart 2009 op Art Dubai onthuld wordt. De winnaar krijgt de resterende 400 duizend dollar. De kunstwerken komen terecht in de kunstcollectie van Abraaj Capital.