Conflict over geld IJsland verscherpt

Het conflict tussen lagere overheden en het ministerie van Financiën over het terugvorderen van spaargeld van de IJslandse bank Landsbanki is verscherpt. Het overleg is gisteren gestaakt.

De provincie Noord-Holland, zestien gemeenten en een waterschap geven hun eigen claims op Landsbanki niet op. Ze willen zelf hun tweehonderd miljoen euro aan spaartegoeden zien terug te krijgen en laten zich daarbij niet bijstaan door de rijksoverheid in onderhandelingen met IJsland.

Minister Bos (Financiën, PvdA) en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) zullen besluiten van de lokale overheden om hun geld op te eisen vernietigen, zo zei Bos gistermiddag na afloop van de ministerraad. De besluiten om juridische stappen van de lokale overheden te blokkeren zijn al door de ministers ondertekend, zo liet de minister weten. De lagere overheden hebben besloten een dergelijk besluit te zullen aanvechten bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechtelijke instantie.

Minister Bos zei de handelwijze van de lokale overheden „niet gepast” te vinden. „Wij betreuren het zeer dat de overheden niet willen samenwerken. Ik vind het jammer, ik begrijp het ook niet goed. Overheden moeten denken aan het grotere belang. Maar zij kruipen liever voor, dat zullen we niet laten gebeuren.”

Minister Ter Horst wees er gistermiddag op dat het kabinet de lagere overheden in de afgelopen tijd herhaaldelijk heeft aangeboden samen op te trekken om de miljoenen euro’s terug te krijgen. Ter Horst toonde zich tevreden dat de provincie Groningen en de gemeente Den Haag eerder deze week besloten hebben om samen op trekken.

Om ingelegd geld veilig te stellen, hebben lagere overheden onder leiding van de provincie Noord-Holland beslag laten leggen op bezittingen van Landsbanki in het buitenland. Daar heeft Bos geen bezwaar tegen, maar hij zal niet toestaan dat overheden bij de rechter eisen dit beslag uit te betalen, de zogeheten executie.

Gedeputeerde Peter Visser (PvdA) van Noord-Holland zegt dat de juridische positie die de lagere overheden hebben opgebouwd inmiddels geld waard is. De lagere overheden willen dit verzilveren voordat Landsbanki failliet is.

Lees meer over de spaartegoeden op nrc.nl/nieuwsthema/kredietcrisis