Coaches weg bij wielerunie

De wielerbond KNWU heeft gebroken met de bondscoaches Egon van Kessel, Peter Pieters, Leo van Zeeland, Mathijs Honing en Pavel Buran.

De directie heeft de vijf gisteren verteld dat de contracten niet worden verlengd. Deels als gevolg van tegenvallende prestaties, deels vanwege het nieuwe topsportbeleid, waarin de wielrenunie geen rol voor hen ziet weggelegd.

Van Kessel was verantwoordelijk voor de wegrenners, Pieters en Buran waren in dienst als baancoaches. Van Zeeland had de mountainbikers onder zijn hoede, Honig hield zich bezig met aangepaste sporten. Bas de Bever (fietscross) en Johan Lammerts (wegrensters) krijgen wel een nieuw contract.

Volgens Gerrit Middag, de nieuwe technisch directeur van de KNWU, hebben gesprekken met de betrokkenen de afgelopen maanden de doorslag gegeven. „We hebben de resultaten van de afgelopen jaren wel meegewogen, maar vooral van belang is dat we in een aantal disciplines naar een andere structuur toe willen. Die keuze is gemaakt en wordt nu verder uitgewerkt. Daarna worden de geschikte coaches erbij gezocht.” Middag hoopt voor het einde van het jaar de namen te kunnen vrijgeven.

De bondscoaches van wie het contract niet wordt verlengd, waren summier in hun commentaar. „Het komt niet onverwacht, ik ben geen huilebalk. Er moeten nog wat zaken afgehandeld worden”, zei Van Kessel.

Pieters was wel verrast. „Ik weet niet wat ik ervan moet denken. De resultaten zijn niet slecht geweest de afgelopen jaren”, zei de baancoach die nog in dubio is of hij het jaar afmaakt of meteen afhaakt. Hij heeft, in tegenstelling tot de andere vier, nog een doorlopend contract. „Daar moet ik nog over denken. Het hangt ook een beetje van de jongens af.”

Pieters was zeer succesvol, met uitzondering van de Olympische Spelen in Peking, waar de Nederlandse ploeg zwaar teleurstelde.

Van Zeeland, de enige bondscoach die in vaste dienst was bij de wielerunie, onthield zich gisteren van commentaar. (ANP)