Brabantse sawa

Bunga Melati, Oude Rielseweg 2, Alphen NB, 013-5081728, www.bungamelati.nl

Eten *** Gastvrijheid **** Entourage **

De tafels zijn voorzien van een geruststellende hoeveelheid rechauds, op elke tafel een stuk of zeven. En die komen allemaal vol. Een uitgebreid repertoire uit de Indonesische keuken staat uiteindelijk in 23 schaaltjes op tafel.

Als de beurskoersen dalen, worden de porties groter. In economisch mindere tijden wil de restaurantgast vooral veel waar voor zijn geld. Op welke plaats kun je dan beter terecht dan in restaurants die vanouds bekendstaan om een genereuze verstrekking van voedsel, bij het Chinese of, vaak wat sjieker, het Indonesische restaurant?

Bunga Melati, even buiten het Brabantse dorp Alphen, heeft in de wijde omtrek een naam hoog te houden, al tientallen jaren. Het is een van de slechts twee Indonesische restaurants met een onderscheiding in de rode Michelingids, een Bib Gourmand voor een verzorgde maaltijd tegen een billijke prijs. De 23 schaaltjes vergen, inclusief een tropische cocktail, nog geen dertig euro per persoon.

Van buiten oogt het restaurant als een villa in het coulissenlandschap, de Brabantse sawa. Binnen is de Indonesische entourage beperkt tot een aantal enorme foto’s, in sepia, uit Nederlands-Indië en de kleurige dracht van twee door de wol geverfde dames in de bediening. Waren die er niet, dan zou Bunga Melati even goed een van die rustieke restaurants in de omgeving kunnen zijn waar ze een Brabantse koffietafel serveren. Maar hier draait het om de rijsttafels, waaronder een vegetarische rijsttafel, visrijsttafel en Kupang rijsttafel met mosselgerechten.

De rijsttafel Bunga Melati Speciaal is goed bereid, maar verwacht geen hemelbestormende culinaire capriolen. Elk gerecht heeft zijn eigen karakter met herkenbaar verschillende, meestal milde smaken. Zo verschijnt Daging, rundvlees, in drie aantrekkelijke bereidingen op tafel, Garangasem met kokossaus, Cingcang in pikante saus en Krengsengan in zoete saus. Opvallend zijn de goede, want zeer verse, groentegerechten en de perfect geroosterde satés. Alle 23 schaaltjes gaan schoon leeg.

In Bunga Melati heeft de tijd stilgestaan, ze serveren er een ouderwetse, degelijke rijsttafel in een nostalgische ambiance. Tempo doeloe, maar dan in het Brabant van de jaren zeventig.

    • Joep Habets