Bij de voorplaat

‘Onruststoker’ noemt de Italiaanse fotograaf Stefano Unterthiner deze zwarte- of kuifmakaak (Macaca nigra) op het Indonesische eiland Sulawesi (Celebes). Afgelopen week won hij met de foto de eerste prijs in de categorie dierenportretten in de jaarlijkse wedstrijd Wildlife Photographer of the Year van de BBC en het Natural History Museum in Londen. Deze ernstig bedreigde makaken leven in de bossen van Tangkoko Nationaal Park, maar wagen zich soms ook op het strand om eten te zoeken of in de golven te spelen. Dit jonge mannetje was niet alleen nieuwsgierig naar de camera, hij gebruikte bovendien de rug van de fotograaf als trampoline, aldus Unterthiner. Met het portret heeft hij naar eigen zeggen geprobeerd de ziel van deze apen te treffen. (MvN) SUB-ADULT MALE BLACK CRESTED MACAQUE (MACACA NIGRA) TANGKOKO NP, SULAWESI, INDONESIA UNTERTHINER, STEFANO

‘Onruststoker’ noemt de Italiaanse fotograaf Stefano Unterthiner deze zwarte- of kuifmakaak (Macaca nigra) op het Indonesische eiland Sulawesi (Celebes). Afgelopen week won hij met de foto de eerste prijs in de categorie dierenportretten in de jaarlijkse wedstrijd Wildlife Photographer of the Year van de BBC en het Natural History Museum in Londen. Deze ernstig bedreigde makaken leven in de bossen van Tangkoko Nationaal Park, maar wagen zich soms ook op het strand om eten te zoeken of in de golven te spelen. Dit jonge mannetje was niet alleen nieuwsgierig naar de camera, hij gebruikte bovendien de rug van de fotograaf als trampoline, aldus Unterthiner. Met het portret heeft hij naar eigen zeggen geprobeerd de ziel van deze apen te treffen. (MvN)