Zware taak

De overwinning van Barack Obama is ook een overwinning voor de literatuur. Hij heeft gedemonstreerd wat de macht kan zijn van woorden. Met de poëzie van zijn toespraken heeft hij een land en de wereld geïnspireerd en zo heeft hij geschiedenis geschreven.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat premier Balkenende een brief heeft geschreven aan Barack Obama om hem te feliciteren met zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten. Obama is woensdagochtend, nog duizelig van zijn historische overwinning, opgestaan, op zijn pantoffels naar de hal gelopen om zijn krantje te pakken en heeft toen tot zijn grote vreugde een brief op de deurmat aangetroffen op het officiële briefpapier van het Ministerie van Algemene Zaken. Hoe gelukkig kan een sterveling zijn? Eerst president van Amerika worden en dan ook nog een brief van Balkenende krijgen!

En wat schrijft Balkenende? De Rijsvoorlichtingsdienst licht een tipje van de sluier op: Balkenende wenst Obama ‘succes’ met zijn ‘zware taak’. Balkenende kan het weten. Hij loopt al een tijdje langer mee in de politiek dan Obama. Hij weet wat het is om als regeringsleider het wereldtoneel te bespelen. Daarom ziet hij het als zijn taak om de euforie van zijn jonge, vers gekozen collegaatje een beetje te temperen en hem er vaderlijk voor te waarschuwen dat hem een zware taak wacht. Nu weer met beide beentjes op de grond, Barack.

Balkenende schrijft verder: ‘Binnen de VS, maar ook op het wereldtoneel spelen verschillende zaken die om een oplossing vragen.’ Ik heb die zin keer op keer herlezen. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Die zwier, dat stijlgevoel, de diepgang en wijsheid die spreken uit deze woorden. Niet zomaar zaken, maar zaken die om een oplossing vragen. Die spelen. Niet alleen in de VS, maar ook op het wereldtoneel. Ongelooflijk. In mijn huis, maar ook op straat spelen verschillende zaken die om een oplossing vragen. Opeens zie ik overal zaken spelen en ik hoor ze om een oplossing vragen.

Ik ben er trots op te wonen in een land dat wordt geleid door een man die de grootste redenaar van dit moment feliciteert met zijn poëtische zege in woorden die van zoveel gevoel voor poëzie getuigen.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer