Zij merken niets hoor, van de crisis

De rijksten van Nederland hebben hun vermogen zien stijgen. Een aantal ook niet.

Die hadden hun geld voornamelijk gestoken in één (beursgenoteerd) bedrijf.

De wereldwijde klappen op de aandelenbeurzen in het jaar van de kredietcrisis hebben de rijkste landgenoten niet schrikbarend hard geraakt. Dat blijkt uit de Quote 500. De nieuwe editie van de jaarlijkse rijkenlijst van Quote ligt sinds gisteren in de winkel.

Het aantal stijgers op die lijst ligt met 328 vele malen hoger dan het aantal dalers (81). Het totale vermogen van de 500 rijkste Nederlanders nam toe met ruim 6 procent tot 145 miljard euro. Niet helemaal in overeenstemming met de algehele trend: wereldwijd verloren de belangrijkste aandelenbeurzen tussen de 30 en 50 procent.

De verklaring luidt deels dat de rekenaars van Quote sloten hun boeken op 1 augustus, toen de rampzalige beursmaanden september en oktober nog moesten komen. Toch zag ook een aantal miljonairs (en miljardairs) van de Quote-lijst hun rijkdom flink slinken. Met name diegenen die hun vermogen voornamelijk in één – beursgenoteerd – bedrijf hebben zitten: Charlene de Carvalho-Heineken, Frits Goldschmeding (uitzendconcern Randstad) en Ralph Sonnenberg (luxaflexfabrikant Hunter Douglas) verloren honderden miljoenen, net als de vier oprichters van Tomtom.

Tot de winnaars behoren ruim twintig nieuwkomers. Onder hen opvallende representanten van het flitskapitalisme waaraan door de kredietcrisis een einde lijkt te komen. David Slager is een van de partners van Atticus Capital, het Amerikaanse hedgefonds dat miljarden verdiende door zich actief te roeren bij beursgenoteerde bedrijven, onder meer bij de Britse bank Barclays en Deutsche Börse. Slager komt binnen op plaats 73 met een geschat vermogen van 337 miljoen euro. En hij is pas 36.

Debutant met 180 miljoen euro is Rob Thielen. Hij is oprichter en directeur van het Nederlandse private-equityfonds Waterland, dat 1,4 miljard euro onder beheer heeft. Daaronder een deelneming in JVH Gaming (gokkasten), Health City (fitness) en Fa-med (medische facturen).

Ook nieuw op de lijst, maar helemaal onderaan: topvoetballer Ruud van Nistelrooij. De 33-jarige spits speelde volgens Quote al 50 miljoen bij elkaar – omgerekend : 88.000 euro per gespeelde wedstrijd of ruim 141.000 euro per doelpunt.

Officieel niet nieuw op de lijst, maar wel met een aparte notering zijn zes erfgenamen van de twee jaar geleden overleden ondernemers Frits en Paul Fentener van Vlissingen van het SHV-concern (energie, groothandel, beleggingen). De twee dochters van Paul, Alicia en Tannetta Fentener van Vlissingen staan ieder voor 1,3 miljard euro op de lijst. De vier kinderen van Frits (Harold, Marthe, Cisca en Annemiek) beschikken ieder over 640 miljoen euro. De redactie citeert uit een notarieel document over het testament van hun vader.

Tot de grootste stijgers behoren klassieke Hollandse ondernemers als scheepsbouwer Kommer Damen, baggeraar Koos van Oord en jeneverstoker Carel Nolet. De laatste wist begin dit jaar de helft van zijn wodkamerk Ketel One voor 900 miljoen dollar te verkopen aan drankenconcern Diageo.