Wie is de Nederlandse modekoning(in)?

Zeven ontwerpers zijn genomineerd voor de Awards.

De verrassende winnaar van vorig jaar was het duo Klavers van Engelen. „We staan weer op de kaart.”

De gluejeans van de vormgevers Gerrit Uittenbogaard en Natasja Martens, alias G + N. Foto Jossy G. Klein Klein, Jossy G.

Vanavond valt er veel te vieren in Amsterdam. De winnaar van de Mercedes-Benz Dutch Fashion Awards krijgt 25.000 euro, en er zijn nog zo’n zes andere prijzen te verdelen. Dat zijn geen ereprijsjes maar heuse injecties, benadrukt initiator Angélique Westerhof. Eén van de prijzen is dat warenhuisketen de Bijenkorf de ontwerpen gaat verkopen, iets dat de naamsbekendheid een flinke duw kan geven.

De genomineerden die meedingen naar de Dutch Fashion Awards – die voor de tweede keer worden uitgereikt – zijn Mada van Gaans met haar sensuele jurken, het conceptuele G + N, mannenmodeontwerpers Francisco van Benthum en Jeroen van Tuyl, Monique van Heist met tijdloze ontwerpen en Joline Jolink met comfortabele sportsfashion. Nummer zeven is de in augustus overleden Percy Irausquin, bekend van zijn uitbundige rode-loperjurken. Vlak voor zijn dood hoorde hij van zijn nominatie. Omdat een statuut van de modeprijs voorschrijft dat de prijs gaat naar de ontwerper met internationale potentie, zal Irausquin vanavond waarschijnlijk met een hommage worden geëerd.

De genomineerden zijn door een internationale jury geselecteerd aan de hand van een lijst die door dertien partijen is samengesteld, waaronder Fonds voor Beeldende Kunsten en Arnhem Mode Biënnale. Een internationale jury bij deze modeprijs is niet zo vreemd. Westerhof heeft veel internationale contacten, en het heeft extra aanzien als buitenlandse modeprofessionals de Nederlandse ontwerpen beoordelen.

Het kan gebeuren, licht Westerhof toe, dat iemand het ene jaar wel, en het andere niet genomineerd wordt. „Je bent net zo goed als je laatste collectie.” Ze beschouwt de lijst als een toetsingsmoment voor de staat van de Nederlandse mode anno 2008. De twee andere belangrijke Nederlandse modeprijzen – de Frans Molenaarprijs en Lichting – zijn voor pas afgestudeerde ontwerpers.

De verrassende winnaar van vorig jaar was Klavers van Engelen. Astrid van Engelen: „We waren in de vergetelheid geraakt. Achteraf hoorden we over weddenschappen en dat niemand op ons had gewed.” Zelf was het duo ook niet bezig met winnen. „Wij waren vooral benieuwd hoe er op onze comebackcollectie zou worden gereageerd.”

De prijs bracht alles in een stroomversnelling voor het duo. De Amsterdamse winkel Van Ravenstein kocht meteen in, de 25.000 euro kwam mooi van pas als startkapitaal. Vorige maand showden ze in Milaan hun zomercollectie voor 2009, gebaseerd op gedrapeerde Jordanese gordijnen. „We staan weer op de kaart.” Vanavond showen ze die collectie voor het eerst in Nederland.

Het is te hopen dat de genomineerden, die allemaal tamelijk toegankelijke collecties maken, vanavond de internationale, verwende jury met onder anderen Louis Vuittons mannenontwerper Paul Helbers ook het nodige vuurwerk voorschotelen. Draagbaar en degelijk is niet genoeg om door te breken.

Zie ook www.dutchfashionawards.com. Een fotoverslag met de winnaars kun je vanaf 24.00 uur zien op www.ashadedviewonfashion.com

    • Georgette Koning