Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Westerse economie krimpt 0,3 procent

De westerse economieën zullen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gezamenlijk 0,3 procent krimpen. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds, dat daarmee terugkomt op zijn voorspellingen van een maand geleden.

Als reactie op de nieuwe prognoses van het IMF zakten gisteren wereldwijd de beurskoersen diep in. Forse renteverlagingen van de Europese Centrale Bank en de Bank of England konden de inzinking niet voorkomen. Vanmorgen herstelden de beurzen zich licht.

Voor de VS voorspelt het IMF een krimp met 0,7 procent en voor Duitsland een krimp met 0,8 procent. Met name voor het Verenigd Koninkrijk zijn de verwachtingen dramatisch: daar krimpt de economie volgend jaar met 1,3 procent .

Voor Nederland heeft het IMF geen aparte prognose gegeven. In de meeste ramingen tot nu toe zou Nederland het volgend jaar iets beter doen dan het EU-gemiddelde. Voor de wereldeconomie gaat de prognose van het IMF omlaag van 3 procent groei naar 2,2 procent.

Gisteren verlaagde de Europese Centrale Bank het belangrijkste rentetarief voor de geldmarkt met 0,5 procentpunt tot 3,75 procent. Bankpresident Trichet sloot verdere stappen niet uit.

Door het economische laagtij is de verwachting dat de inflatie verder zal dalen, wat ruimte biedt voor meer renteverlagingen. De Bank of England verlaagde het tarief gisteren met maar liefst 1,5 procentpunt tot 3 procent. Dat is de laagste rente in 54 jaar. Centrale banken van landen als Denemarken en Zwitserland volgden.

De aandelenbeurzen reageerden negatief. Europese aandelen verloren gemiddeld 5 procent van hun waarde en ook in New York sloot de Dow-Jonesindex 4,9 procent lager. De AEX moest in Amsterdam 6,7 procent prijsgeven.

De ontwikkelingen op de beurzen zetten extra druk op de bijeenkomst, volgende week in Washington, van de twintig belangrijkste landen in de wereldeconomie, de G20. Daar moet worden gesproken over een gemeenschappelijk antwoord op de financiële crisis. Het IMF drong gisteren aan op snelle maatregelen in de VS, Europa en China om de economische teruggang te temperen met extra bestedingen en belastingverlagingen.

De Duitse regering drong vanmorgen aan op doortastende maatregelen om het financiële systeem te hervormen. Berlijn vreest dat de hervormingsdrang afneemt als de rust op de financiële markten terugkeert. Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen concrete maatregelen.

Werktijdverkorting: pagina 11

Europese ministers: pagina 13