Wat als Obama nu nog iets overkomt?

Vanaf wanneer is de winnaar van de verkiezingen ook echt de gekozen president (president-elect)? Iedereen noemt Barack Obama nu al zo, maar formeel is hij het pas vanaf 6 januari. Dan heeft het Congres de stemmen geteld van de 538 kiesmannen die dinsdag door de Amerikanen zijn gekozen, en wordt een winnaar uitgeroepen. Maar volgens een andere lezing is Obama president op 15 december, vanaf het moment dat de kiesmannen zelf hebben gestemd.

Als de winnaar van de verkiezingen iets overkomt vóór hij officieel president-elect is, kan de kiesman volgens de wet op de overleden kandidaat stemmen, maar het is mogelijk (en voorgekomen, in 1872) dat het Congres die stemmen dan niet meetelt. Dan kan de verliezer – John McCain – alsnog uitgeroepen worden tot president. Of de kiesman voor de vicepresidentskandidaat (dit jaar Joe Biden) mag stemmen, verschilt weer per staat.

De Amerikaanse wet is kortom niet sluitend, concludeert de Arkansas Law Review in het twintig pagina’s tellende artikel Presidents, vice presidents, and death: closing the constitution’s succession gap.

Hele artikel over de ‘succesion gap’ via nrc.nl/buitenland

    • Thalia Verkade