VS: vorm milities van stammen tegen Talibaan

Afghaanse stammen moeten milities vormen en worden betrokken bij de gewapende strijd tegen de Talibaan. Dat heeft de Amerikaanse generaal David Petraeus tijdens zijn bezoek aan Afghanistan gezegd.

Petraeus, die al geruime tijd voorstander is van het bewapenen van stammen in Afghanistan, lijkt met zijn opmerking de Afghaanse regering onder druk te willen zetten om de noodzaak van het uitrusten van milities te erkennen. Het hoofd van Central Command, dat het Midden-Oosten en Centraal-Azië onder zijn hoede heeft, had toen hij in Irak de Amerikaanse troepen leidde succes met dezelfde strategie.

„Dit is een land waar steun van de stammen en de lokale gemeenschappen van groot belang zijn. De invloed van de centrale overheid reikt niet tot in de verste uithoeken van het land”, stelde Petraeus tijdens zijn bezoek afgelopen week aan Afghanistan tegenover het persbureau AP. Over hoe de milities met Afghaanse, Amerikaanse en NAVO militairen zouden moeten gaan samenwerken, wilde Petraeus niets zeggen.

Het dodental van de zelfmoordaanslag van gisteren op een vergadering van stamoudsten in het noordwesten van Pakistan is opgelopen naar zeventien. Veertig mensen raakten gewond. De bijeenkomst zou de vorming van een door de Pakistaanse regering gesteunde militie bespreken. Bij een tweede aanslag in de Swat Vallei later op de dag kwamen twee paramilitairen om bij een bomaanslag op een politiepost. Het Pakistaanse leger is in het grensgebied met Afghanistan verwikkeld in een felle strijd met opstandelingen waarbij vandaag nog zeventien opstandelingen omkwamen.

Pakistan heeft de Talibaan-commandant Maulvi Rafiuddin vrijgelaten, zo meldt de BBC. De commandant zou één van de drie Talibaan zijn die Pakistan uitwisselde voor tien militairen. De ruil vond plaats in het district Hangu in het noordwesten van Pakistan vlak bij de grens met Afghanistan. Maulvi Rafiuddin werd in juli opgepakt. De Talibaan ontvoerden en onthoofden daarop drie ambtenaren.

Vandaag zijn tien mensen omgekomen in de Pakistaanse regio Waziristan, bij de grens met Afghanistan, na een aanval van vermoedelijk een Amerikaans onbemand vliegtuig.