Volksdans, blues en Indiase sferen

cd jazz Warsaw Village Band:Infinity ****

cd jazz

Warsaw Village Band:Infinity ****

Met drie vrouwenstemmen, enkele snaarinstrumenten en een grote trom kun je vele kanten uit. En die gaat de Warsaw Village Band dan ook, van zwierige volksdans in het traditionele Polska fran Polska naar Indiase sferen in Circle No. 1 en zwarte roots in Little Baby Blues. Het krachtige ostinato in dit laatste stuk komt van celliste Maja Kleszcz die samen met violist Wojtek Krzak de spil vormt van dit pittige sextet. Zij schreven bijna alle muziek, voor zover niet traditioneel, de toelichtingen in het boekje en deden ook de productie. De samenzang van Kleszcz met de tweede violiste en dulcimerspeelster Magda Sobczak lijkt op die van het Finse Värttinä en de bitse vrouwenzang uit de bergen in Bulgarije. Dat wil zeggen voor zover het Europees klinkt, wat in het soul-achtige Heartbeat niet het geval is. De Warsaw Village Band, die in 2006 een toernee door Nederland maakte, combineert op een overtuigende manier dorpse eenvoud met een werelds bewustzijn.

    • Frans van Leeuwen