Verschenen

LITERATUUR

Elisabeth Eybers: Klinkklaar. Querido, 80 blz. € 19,95

Bloemlezing uit de poëzie van Elisabeth Eybers (1915-2007) met cd waarop de dichteres haar gedichten leest.

Steve Toltz: Een fractie van het geheel (A Fraction of the Whole). Vert. Anne Jongeling, Signatuur, € 25,–

Voor de Booker Prize genomineerde debuutroman over een opmerkelijke familie in het ‘minst aantrekkelijke’ stadje van New South Wales. A Fraction of the Whole bevat ‘prachtzinnen en rake observaties’ (Auke Hulst in Boeken, 15-08-08). Op 21 november treedt Steve Toltz op tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag.

Willem: Reynaert de Vos (Van den vos Reynaerde). Vert. Ard Posthuma, Athenaeum-Polak & Van Gennep,116 blz. € 22,95

Nieuwe vertaling van de middeleeuwse dierensatire. Tweetalige uitgave met illustraties van Mance Post.

NON-FICTIE

Julian Bell: Spiegel van de wereld De geschiedenis van de beeldende kunst (Mirror of the World. A New History of Art ). Vert. Victor Kuijper en Annelies Roeleveld, Ath.-Polak & Van Gennep, 496 blz. € 49,95.

Rijk geïllustreerd historisch overzicht van de beeldende kunst. ‘Zijn grootste kracht is daarbij zijn keuze van de illustraties: de werken die Bell heeft uitgekozen zijn zonder uitzondering prachtig en behoren in veel gevallen niet tot de klassieke canon die meestal in zulke boeken opduikt’ (Hans den Hartog Jager in Boeken, 26.10.07).

Elsbeth Etty: Chilling! Balans, 272 blz. € 17,95

Bundeling van de columns geschreven voor NRC Handelsblad tussen november 2005 en september 2008.

Kees Ribbens, Joep Schenk, Martijn Eickhoff: Oorlog op vijf continenten Nieuwe Nederlanders & de geschiedenissen van de Tweede Wereldoorlog. Boom, 342 blz. € 19,50

Publicatie in opdracht van NIOD over de oorlogsgeschiedenis van acht verschillende ‘herkomstlanden’ en de beeldvorming van oude en nieuwe Nederlanders op de oorlog.

Jaap Scholten: Heer & Meester Berichten uit de voormalige dubbelmonarchie. Contact, 224 blz. € 16,95

Bundeling van Scholtens columns over persoonlijke belevenissen en historische gebeurtenissen in Hongarije, eerder verschenen in de NRC Handelsblad-bijlage Leven&cetera.

JoTollebeek (red.): België, een parcours van herinnering. Bert Bakker, 976 blz. €100,-

Twee delen over belangrijke locaties in België. Onderverdeeld in vijf categorieën worden 66 plaatsen en hun belang voor België beschreven. Eveneens verschenen: Selm Wenselaers: De laatste Belgen Een geschiedenis van de Oostkantons (Meulenhoff/Manteau, 198 blz. € 19,95), het verhaal van de Duitstalige Belgen en hun gebied dat wordt begrensd door Nederland, Duitsland en Luxemburg.