Verrassende winst voor Labour in Schots kiesdistrict

De Britse Labour Partij heeft de tussentijdse verkiezing van gisteren in het Schotse district Glenrothes met een verrassend ruime meerderheid gewonnen. De zege is een belangrijke opsteker voor premier Gordon Brown, die na een reeks verkiezingsnederlagen eerder dit jaar al door velen was afgeschreven.

De 59-jarige Lindsay Roy, hoofd van een middelbare school, bleef de kandidaat van de Schotse Nationale Partij (SNP) voor met zo’n zesduizend stemmen. Glenrothes blijft daardoor in het Lagerhuis vertegenwoordigd door een afgevaardigde van Labour. De verkiezing was nodig door het overlijden van Labour-parlementariër John MacDougall.

De overwinning van Labour bevestigt de indruk dat Brown met zijn zelfverzekerde optreden tijdens de financiële crisis van de afgelopen weken veel goodwill heeft gewonnen. „Met Gordon Brown is Groot-Brittannië sterk”, aldus een verheugde Roy na afloop. „Met Gordon Brown heeft Labour hier in Glenrothes gewonnen.”

Veel commentatoren gaan ervan uit dat Brown, die nog maar een paar maanden geleden werd geconfronteerd met heftig verzet tegen zijn leiderschap, nu voorlopig uit de brand is. Eerder had de premier al kans gezien een deel van het verzet binnen zijn partij te neutraliseren door zijn vroegere tegenstander Peter Mandelson, een bondgenoot van Browns voorganger Tony Blair, in zijn kabinet op te nemen als minister van Economische Zaken.

Voor de SNP en haar leider Alex Salmond komt de nederlaag hard aan. In juli won de partij een tussentijdse verkiezing in een arm district in Glasgow dat gold als een bolwerk van Labour. Salmond, die sinds vorig jaar een regionale minderheidsregering in Edinburgh aanvoert, had zelf intensief campagne gevoerd in Glenrothes.

Premier Brown, die het buurdistrict vertegenwoordigt in het Lagerhuis, dook eveneens een paar keer op in Glenrothes. Daarmee brak hij met de traditie dat zittende premiers niet aan de campagnes voor tussentijdse verkiezingen deelnemen. Browns vrouw Sarah, dit jaar met haar natuurlijke charme ontdekt als een politieke bonus voor de meestal nogal stugge premier, werd zelfs zeven keer in Glenrothes gesignaleerd.

Labour profiteerde verder van het feit dat ze zichzelf als een oppositiepartij kon manifesteren in Glenrothes. Politieke commentatoren wezen erop dat Labour zo’n strategie bij nationale verkiezingen niet zou kunnen volgen.