Straatvechters Chicago betreden Witte Huis

Zijn benoeming van vechter Rham Emanuel als stafchef, staat haaks op Obama’s claim van verzoening. Hij is eventueel bereid tot harde strijd met de tegenpartij.

Obama verlaat de sportschool in Chicago. De gekozen president belde gisteren negen regeringsleiders. Vandaag spreekt hij met de pers Foto AFP US President-elect Barack Obama leaves a gym November 6, 2008 in Chicago, Illinois. US President George W. Bush said Thursday he Obama would discuss major issues like global economic turmoil and the war in Iraq "early next week." AFP PHOTO/Stan HONDA AFP

Nog geen halve week rust wordt Barack Obama gegund. Al op de derde dag na zijn verkiezing tot president komt hij vandaag voor zijn eerste openbare test te staan. Geconfronteerd met vallende beurskoersen en andere negatief economisch nieuws ontmoet hij vanmiddag – vanavond in Nederland – zijn team economische adviseurs, en zal hij daarna voor het eerst sinds dinsdag de media te woord staan.

Zijn optreden zal mede beoordeeld worden op zijn vermogen beurzen tot rust te brengen. Sinds zijn verkiezing is de Dow Jones met 10 procent gedaald, en Republikeinen zeggen nu al dat de markten geen vertrouwen hebben in Obama.

In het team adviseurs dat Obama vandaag in Chicago bijeenbrengt zitten onder anderen mega-investeerder Warren Buffett, bestuursvoorzitter Eric Schmidt van Google en Paul Volcker, voorzitter van het stelsel van centrale banken onder Ronald Reagan.

Onduidelijk was vanochtend hoe snel Obama een minister van Financiën denkt te benoemen. Na zijn verkiezing wezen diverse supporters erop dat Obama niet lang mag wachten gezien de economische turbulentie. In Amerikaanse media worden twee kandidaten voor de post genoemd. Larry Summers, die de baan onder Clinton al bezette, en Timothy F. Geithner, president van de centrale bank van New York.

Een eventuele benoeming van Summers plaatst de komende president voor een dubbel dilemma. Summers liet als Clintons minister van Financiën een overschot op de begroting na, en heeft als econoom een voortreffelijke reputatie. Maar hij staat bekend als een moeilijke man. Hij vertrok twee jaar geleden na een reeks controverses als voorzitter van het college van bestuur van Harvard.

Bovendien zou Summers de tweede voormalige functionaris uit de regering van Bill Clinton zijn die hij in zijn eerste week benoemt. Gisteren werd bekend dat het Congreslid Rahm Emanuel uit Chicago stafchef van het Witte Huis wordt onder Obama.

Emanuel werkte in de jaren negentig bijna de volle acht jaar als adviseur van Clinton op het Witte Huis. Obama, die tijdens de voorverkiezingen kritisch was over de confronterende stijl van de Clintons, heeft er belang bij dat het beeld vermeden wordt dat hij leiding geeft aan een derde regering-Clinton.

De benoeming van Emanuel wordt gezien als politiek signaal aan de Republikeinen in het Congres. Emanuel is inhoudelijk pragmatisch – hij speelde een grote rol in het afsluiten van het vrijhandelsverdrag NAFTA met Mexico en Canada.

Maar evengoed staat hij bekend om zijn confronterende stijl en soms grove taalgebruik. Hij houdt van het gevecht, ook het straatgevecht. In het verleden is hij er enkele malen prat op gegaan dat hij politieke tegenstanders in een enveloppe vis liet toesturen.

Emanuel past niet bij de ‘no drama’-stijl die Obama in zijn campagne van zijn medewerkers eiste. Clinton beschuldigde Emanuel er in zijn jaren in het Witte Huis regelmatig van dat hij lekte naar de media om zijn zin te krijgen. En toen Hillary Clinton er in 1993 voor zorgde dat Emanuel ontslag kreeg, weigerde hij dat te accepteren omdat, zei hij, alleen de president zijn baan kon opzeggen. Later vertelde Emanuel dat hij toen al zeker wist dat Bill Clinton hem nooit zou ontslaan.

Emanuel was als Democratisch campagneleider verantwoordelijk voor het dramatische verlies van de Republikeinen bij de Congresverkiezingen van 2006. Hoewel Republikeinen zijn politiek gevoel bewonderen, hebben veel Republikeinse Congresleden slechte herinneringen aan zijn agressieve aanpak bij die verkiezingen.

Mede daarom waren sommige waarnemers in Washington verrast door de benoeming. Zijn concurrent voor de post was Tom Daschle, een man met een gematigdere stijl. Obama zou met de benoeming willen overbrengen dat hij eventueel bereid is tot harde gevechten met de tegenpartij.

Die houding staat haaks op zijn claim dat hij het land zal verzoenen, waarvoor Obama het vertrouwen van Republikeinse Congresleden nodig heeft. Maar volgens Democraten op Capitol Hill bereiden de Republikeinen zich nu al voor op een zo scherp mogelijke polarisatie met de nieuwe president, omdat dit de beste manier zou zijn de ontredderde achterban weer enthousiast te maken. Met Emanuel zou Obama een signaal geven dat hij bereid is gevecht te leveren als Republikeinen daarop uit zijn.

Emanuel is gepokt en gemazeld in Chicago, de stad van Obama. Naast hem haalt Obama nog twee medewerkers naar het Witte Huis die geschoold zijn in het harde milieu van politiek Chicago. Zijn woordvoerder Robert Gibbs wordt de nieuwe perschef en campagnestrateeg David Axelrod treedt aan als topadviseur, vergelijkbaar met de rol van Karl Rove onder George W. Bush. Axelrod en Emanuel zijn boezemvrienden.

Verwacht wordt dat de benoeming van Emanuel de voorbode is van een lange reeks benoemingen komende week. Een van de verrassende namen die circuleert is die van Robert F. Kennedy als minister van Milieu. Kennedy is de zoon van de in 1968 vermoorde Bobby Kennedy, en steunde in de voorverkiezingen Hillary Clinton.

    • Tom-Jan Meeus