'Stammen betrekken bij strijd tegen Talibaan'

De Afghaanse regering zoekt naar manieren om de verschillende stammen te betrekken bij de strijd tegen de Talibaan. Het gaat om dezelfde tactiek die het Amerikaanse leger in Irak heeft gebruikt en die mede verantwoordelijk is voor de vermindering van het geweld. Dat heeft de Amerikaanse generaal David Petraeus gisteren gezegd, die het bevel voert over alle Amerikaanse militaire operaties in het Midden-Oosten en onder meer Afghanistan.

Petraeus heeft lof gekregen voor de vermindering van het geweld in Irak en velen verwachten dat hij in Afghanistan dezelfde tactiek gaat gebruiken. „Dit is een land waar de steun van de stammen, van de lokale gemeenschappen, voor onze inspanningen onontbeerlijk is. Want Afghanistan is een land dat geen traditie kent van een centrale regering die invloed heeft in alle provincies en districten”, zei Petraeus.

„Daarom is het essentieel dat de verschillende stammen en gemeenschappen zich verzetten tegen extremisme en tegen de opstandelingen en de verrichtingen van de regering en van de coalitie mogelijk maken”, zei hij zonder verder in te gaan op de details van zijn plannen.

In de strijd tegen de Talibaan voert het Amerikaanse leger regelmatig luchtaanvallen uit, waar geregeld burgerdoden bij vallen. Maandag kwamen nog veertig mensen om het leven, onder wie 23 kinderen en tien vrouwen, bij een bruiloft in de zuidelijke provincie Kandahar. Waarnemers waarschuwen dat de buitenlandse troepen door de burgerdoden de steun van de Afghaanse bevolking verliezen. Met de nieuwe tactiek hoopt Petraeus dat te veranderen.

De Afghaanse president Karzai haalde de burgerdoden nog aan tijdens een persconferentie waarin hij Barack Obama feliciteerde met zijn overwinning. Hij drong er bij de VS op aan om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen. „Mijn eerste eis aan de nieuwe president van de VS is dat er geen burgerslachtoffers meer vallen. We kunnen de oorlog tegen het terrorisme niet winnen met luchtaanvallen.” (AP, Reuters, BBC)