Sexy Windows-variaties versus de iPhone

HTC en Sony Ericsson kiezen op hun smartphones voor Windows met een eigen uiterlijk. Dat zou gebruiksvriendelijker zijn.

De Touch Pro met uitgeschoven toetsenbord.

Als het gaat om besturingssystemen voor mobieltjes was Microsoft nooit het mooiste meisje van de klas. Windows Mobile, met al z’n computerachtige erfenissen, oogt gecompliceerd en onoverzichtelijk op een telefoon.

Gelukkig is het uiterlijk van Windows Mobile 6.1 goed te verbouwen, en dat is wat Sony Ericsson en HTC gedaan hebben op hun nieuwe smartphones. Geïnspireerd door de iPhone van Apple ontwierpen ze gebruiksvriendelijke menu’s met aanraakbesturing. Zo moeten ook deze ingewikkelde toestellen makkelijk te bedienen zijn.

Voor Sony Ericsson is de Xperia X1 het eerste toestel met Windows Mobile. De Xperia (circa 700 euro) heeft panels. Met een druk op de Panels-knop verander je de telefoon in een radio, een zoekscherm of een Today-scherm à la Outlook. De multimediabrowser (bladeren door foto’s en video’s) ziet er gelikt uit. De Windows-browser is vervangen: net als bij de HTC Touch Pro (circa 600 euro) surft de Xperia X1 met Opera Mobile 9.5. Dat geeft een rijkere ervaring dan op de Safari-browser op de iPhone.

De Xperia X1 heeft behalve een aanraakscherm nog een soort glijvlak dat als een scrollknop werkt. Een optische joystick noemt Sony Ericsson het. Een ander ergonomisch trucje is het toetsenbord, dat een beetje gebogen uit het toestel glijdt. Misschien dat daardoor de kijkhoek verbetert, maar het keyboard is niet ideaal. De knopjes zijn te plat en voor cijfers moet je een extra toets ingedrukt houden.

Het scherm is met 800 × 480 pixels haarscherp en prettig om op te internetten. De touchscreenbesturing voelt zekerder aan dan bij de HTC Touch Pro. De camera, met een 3,2 megapixel beeldchip, is identiek aan die van de HTC Touch Pro. Beide toestellen hebben ook een gps-ontvanger.

De Xperia heeft een zware accu van 1.500 mAh en weegt 158 gram. Ook de HTC Touch Pro is geen kleine jongen: 165 gram en een wat logge, vierkante verschijning. HTC verstopt Windows achter een mooie menustructuur die TouchFLO 3D is gedoopt. Dat vergt door alle visuele toeters en bellen behoorlijk wat rekenkracht, maar het scherm (640 × 480 pixels) reageert vlotter dan bij vorige HTC-toestellen. Veel programma’s op de achtergrond kunnen de aansturing wel vertragen.

Het keyboard komt met een gezond rateltje naar buiten schuiven. De toetsen zitten dichter op elkaar dan bij de Xperia X1, maar de Touch Pro heeft wel aparte toetsen voor cijfers. Inzoomen in de browser of bij Google Maps kan met de scrollknop – heel handig. Al met al is de Touch Pro een zeer compleet toestel, met een paar kleine missers: er zit een afwijkende aansluiting op voor de koptelefoon en een aparte knop voor de camera ontbreekt.

Al hebben ze een goede camera en een echt toetsenbord, aan het bedieningsgemak van Apple’s telefoon kunnen HTC en Sony Ericsson nog niet tippen. Op andere touchscreenalternatieven, zoals de G1 met Google Android en Nokia’s XpressMusic 5800, moet Nederland nog even wachten.

Bekijk uitgebreide specificaties op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink