Selectie Theater & Dans

Rilke

In een schuur in het Friese dorp Boer speelt De Warme Winkel de voorstelling Rainer Maria, geïnspireerd op het leven van de Duitse dichter Rilke. In dit literair juweel met bizarre, dramatische wendingen verbinden de vier spelers op onnavolgbare wijze Rilkes poëzie met zijn levenstragedie. Ook warm aanbevolen door minister Plasterk. 6-16 Nov Midweg 6, Boer (tussen Franeker en Ried). Tournee t/m 14 dec. Inl: 058-2330233 of www.harmonie.nl.

Closer

De Paardenkathedraal speelt het overspeldrama Closer van Patrick Marber; een seksueel geladen zedenkomedie zoals Marivaux die in de achttiende eeuw schreef, aangepast aan de grimmige eenzaamheidswetten van nu. Naast overspel gaat Closer over liegen in de liefde. Vaak blijkt de waarheid veel dodelijker voor de liefde. Spelers en regisseur vinden bij deze anti-moraal een passende speelstijl: zonder opsmuk, naturel. Ze hoeven ook niks. Ten diepste eenzaam waren ze al in het begin. T/m 13 dec Paardenkathedraal, Utrecht. Inl.: www.paardenkathedraal.nl

Internationaal Danstheater

In het nieuwe programma Nesjomme, dans rond klezmer en kippensoep volgt het Internationaal Danstheater de joodse diaspora. Wereldwijd heeft de joodse muziek- en danscultuur zijn sporen nagelaten, van Jeruzalem tot in New York en het Oekraïner Odessa. ‘Jiddische memme’ Heddy Lester, verlevendigt de voorstelling met verhalen, herinneringen, een gebbetje. 22 dansers en een zeskoppig orkest beloven ‘nesjomme’ (bezieling, overgave). Tournee t/m 26 mei. Inl: 020-6239112, www.intdanstheater.nl.

Ammehoela

Toneelspelers Dick van den Toorn en Ton Kas stappen over op het cabaret met Ammehoela. Ze brengen slappe, foute, platte grappen, maar zo lijzig te berde gebracht dat er danig om te lachen valt. De in sloom Amsterdamse tongval gedebiteerde dialogen zijn weinig meer dan een excuus voor de ene mop na de andere. Kas speelt de vlerk met het ordinairste moppenrepertoire, terwijl Van den Toorn af en toe een Hazes-achtige tragiek vertoont. De opzettelijke wezenloosheid is onweerstaanbaar. Tournee t/m 20 dec. Inl: 071-5133985 of www.harrykies.nl.

De vrouw met de baard

Regisseur Koos Terpstra neemt afscheid van het Noord Nederlands Toneel met De vrouw met de baard. De voorstelling toert rond in twee verschillende versies, met twee aparte casts. Terpstra is een theaterman met een missie: er is veel mis in Nederland, vooral met de machthebbers. Op ingenieuze wijze combineert Terpstra de wereld van het circus met de politieke wereld. Tournee t/m 28 dec. Inl: www.nnt.nl of 050-3113399.

De Batavia

In De ondergang van de Batavia neemt schrijver Marcel Otten de schipbreuk met een VOC-schip in 1629 als uitgangspunt voor een speelse vertelling waarin anachronismen en kluchtige wendingen overheersen. Marc Klein Essink en Vincent Croiset spelen krachtige rollen, woest en oogrollend, maar in stijl. Tournee t/m 5 febr Inl: www.humstu.nl.

d’Electrique

In Lex, de laatste voorstelling van d’Electrique, zit een vastgelopen man thuis te kankeren. Het enige moment dat hij vrede en harmonie vindt, is als hij laat op de avond na een korte wandeling een voorbijganger doodslaat met een betonnen tuinkabouter. Tournee t/m 20 dec. Inl: www.humstu.nl.