Selectie Muziek

Messiaen

Het Residentie Orkest, dat in juni in Amsterdam bij de Nederlandse Opera Messiaens Saint François d’Assise speelde, herdenkt de honderdste geboortedag van Olivier Messiaen in Den Haag met de marathon Messiaen Maximaal met concerten om 17 en 21 uur. Er klinken zeven werken, het Nederlands Kamerkoor en het Nationaal Jeugdkoor zingen, Ralph van Raat speelt piano, Reinbert de Leeuw dirigeert. Van 14u30 tot 16u15 speelt organist Jan Hage in de Kloosterkerk Livre du Saint Sacrement. Inl en res: www.residentieorkest.nl; 020 8800200

Yannick Nézet-Séguin

De nieuwe Canadese chef-dirigent Yannick Nézet-Seguin van het Rotterdams Philharmonisch Orkest leidt na een aantal gastdirecties in het vorige seizoen en een optreden in het Gergjev Festival zijn eerste reguliere concert in De Doelen. Het programma is even gevarieerd als wat hij tot nu toe liet horen: Music for the Royal Fireworks van Händel en aria’s uit diens opera’s Giulio Cesare en Rodelinda , gezongen door de countertenor Andreas Scholl; Feux d’artifice van Stravinsky, en de Zevende symfonie van Beethoven. 13, 14 en 15 nov 20u15 De Doelen Rotterdam inl en res 010 2171717

Roméo et Juliette

Naast de toneelproducties van Shakespeare’s Rome en Julia dit seizoen brengt de ZaterdagMatinee een concertante uitvoering van Gounods opera Roméo et Juliette. 8 nov 13u Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345; Radio 4: live, herh. 11 nov 20u

Marco Beasley

De zanger Marco Beasley (1957), de zoon van een Engelse vader en een Italiaanse moeder en opgegroeid in Napels, is met zijn bijzondere stem en enorme uitstraling de opzienbarendste en overtuigendste vertolker van oude muziek. In 2004 maakte hij furore als ‘artist in residence’ van het Festival Oude Muziek in Utrecht. Na een zeer succesvol optreden van Beasley in 2006 in de Grote Kerk in Veere keert hij nu terug naar Zeeland, waar hij 8 nov 20u in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg optreedt met zijn ensemble Accardone in muziek van Purcell en tijdgenoten. Inl en res: 0900-3300033

London Calling

De twee belangrijkste avonden van het tweejaarlijkse festival Londen Calling zijn uitverkocht, maar voor de ‘warming up’ op woensdag en donderdag, met oa. Cajun Dance Party en Wild Beasts, zijn nog kaarten. Vanaf 12 nov., aanvang 20u, Paradiso, Amsterdam.

Within Temptation

Nadat Nederlands grootste gothicband had opgetreden met het Metropole orkest, doet ze nu de theaters aan. De theatertour begint in Middelburg, maar die voorstelling is uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten voor de shows in Almere en andere steden. 16 nov. 20u15, Schouwburg Almere, res. 036 8455555. Meer info: www.within-tempation.com

Monica Salmaso

Ze debuteerde in een toneelstuk, werd bekend met haar muziek voor kindercd’s en zong de herkenningstune van een populaire Braziliaanse soap. Maar het meest bewondert Brazilië ‘zijn’ Monica Salmaso om haar buigzame en warme stem die door de muziek heen lijkt te fladderen. 9 nov., 15u, Tropentheater, Amsterdam, res. 020 5688500

Jazzanova

Diskjockeys van het zeskoppige collectief Jazzanova uit Berlijn mixen de beste jazz- en soulnummers aan elkaar op de wekelijkse Blue Note avond in de Melkweg, onder aanvoering van de Nederlandse jazzdj Maestro. 13 nov., 23u30, Melkweg, Amsterdam.