Selectie Diversen

Amsterdam

Op de veiling van Oude Meesters bij Christie’s komt o.a. een schilderij van de Beeldenstorm door Hendrik van Steenwijck II, schilder aan het Haagse hof van Frederik Hendrik, onder de hamer. Verder op de veiling: Drie studies van een jonge vrouw uit de studio van Peter Paul Rubens en schilderijen van Lucas Cranach I, Jan van Goyen, Simon de Vlieger en Pieter Claesz. Kijkdagen 8 en 9 nov van 10-17u. Veiling 10 nov 14u bij Christie's C. Schuytstraat 57. Inl www..christies.com

Amsterdam

Tgv haar 20-jarig jubileum veilt Sotheby’s 24 speciaal ontworpen tassen van Hester van Eeghen op 9 november 18u. Kijkdagen za 8 en zo 9 november 10-17u. Sotheby’s, De Boelelaan 30. Inl www.sothebys.com

Utrecht

In debatcentrum Tumult is 11 november (20u) een avond in het kader van FASIHI!, een Afrikaans Nederlands literair Festival. Met o.a.: Ingrid Winterbach (Zuid-Afrika); Shimmer Chinodya (Zimbabwe) en Stephan Enter (Nederland). Met muziek van dj’s Swing-a-Ling (African Beats and World Music). Tumult, Domplein 5. Res: 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Leiden

Specerijen uit verre landen maken veel gerechten bijzonder. Pompoensoep zonder kerrie en koriander smaakt naar niets en in speculaas hoort kaneel. Femke Frietema, culinair plantkundige, maakt zondag 9 november om 12u met bezoekers een ‘rondje tuin en tropische kassen’ op zoek naar wintersmaken in de Hortus botanicus, Rapenburg 73. Kosten: bijbetaling van €1,50 op de normale entree (€5 of mjk). Inl 071 - 5277249/www.hortusleiden.nl

Amsterdam

Globalisation’ is de 3de aflevering van ‘Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century’, een reeks van 7 lezingen rondom actuele maatschappelijke en kunstspecifieke thema’s en hun relatie tot hedendaagse kunst in het nieuwe millennium. Met Julian Stallabrass en Hou Hanru. Op 11 nov (20u). Oude Lutherse Kerk aan het Spui, Auditorium van de Universiteit van Amsterdam. Entree €7,50. Inl: www.nowisthetime.nl

Rotterdam

In de reeks ‘Urban Meetings’ over de toekomst van onze steden is op 13 nov (20u) het thema ‘Safe Cities’. Hoe houden we onze snelgroeiende steden veilig, nu en in de toekomst? Lydia Fitchko (Director of Social Policy of the City of Toronto) vertelt over hoe Toronto met veiligheid omgaat. Andere sprekers: Aad Meijboom (korpschef Rotterdam), Arjen Littooij (directeur Veiligheid gemeente Rotterdam) en Elma van Boxel and Kristian Koreman (Zones Urbaines Sensibles). Overige data: 20 en 26 nov. Zaal Staal (World Trade Center Rotterdam), Beursplein 33. De voertaal is Engels. Res: info@airfoundation.nl

Hilversum

Mediahistoricus Bert Hogenkamp gaat 12 nov (20u) in gesprek met de filmmakers Jan Musch en Tijs Tinbergen over hun films, hun roots en hun samenwerking in de afgelopen 33 jaar. Beeld en Geluid, ingang Mediapark. Inl: www.beeldengeluid.nl

Rotterdam

Op 9 nov (14u) is er een aflvering van Poëziepodium Ongehoord met de dichters: Onno Koster, Salah Hassan en Hedwig Selles van Meander; een verhaal van Hans van Woerkom, en met muziek en poëzie van Schubertiana. Glazen zaal, 1ste verdieping van de centrale bibliotheek. Inl: www.ongehoordrotterdam.nl

Middelburg

In het Zeeuws Museum licht de Belgische wetenschapper Tiemen Cocquyt op 7 november (19u30) de rol van de telescoop in de 17de-eeuwse wetenschap toe. De expositie ‘400 Jaar Telescopie’ is t/m 1 febr. Res 118 -65300 0 & rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl