Progressie ondanks nieuw verlies

Vagner Love nadat hij doelman Henk Timmer voor de tweede keer heeft gepasseerd. Foto Reuters CSKA Moscow's Vagner (R) celebrates his goal against Feyenoord while Feyenoord's goalkeeper Henk Timmer sits on the pitch during their UEFA Cup soccer match in Rotterdam November 6, 2008. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS) REUTERS

Feyenoord 1 CSKA Moskou 3

Ruststand 1-2. 13. Vasili Berezutski 0-1; 29. Van Bronckhorst 1-1; 40. Love 1-2; 81. Love 1-3. Scheidsrechter: Moen (Noo). Toeschouwers: 25.000.

Erik Oudshoorn

De hernieuwde kennismaking met CSKA Moskou zal Giovanni van Bronckhorst niet snel vergeten. De aanvoerder van Feyenoord en het Nederlands elftal speelde in 1996 ook tegen de Russische ploeg die toen in de Kuip in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi werd uitgeschakeld. Gisteravond vertolkte Van Bronckhorst in de tweede poulewedstrijd van hetzelfde toernooi een bizarre hoofdrol. Hij scoorde twee keer, maar eenmaal in eigen doel. Hij was bij drie van de vier treffers betrokken, maar twee van de tegenstander. En zo leidde de middenvelder zijn ploeg naar de ondergang: 1-3.

Zijn gezicht stond achteraf strak. Toch maakte Van Bronckhorst geen verslagen indruk. Daarvoor maakte hij al te veel mee.

De 33-jarige routinier heeft 86 interlands achter zijn naam staan en droeg het shirt van FC Barcelona, Arsenal en Glasgow Rangers. Zelfs de meest ervaren speler kan dit dus overkomen. Het Legioen, dat tegenwoordig zelfs juicht bij verlies van Feyenoord, reageerde positief op zijn ‘prestatie’. En ook zijn medespelers kwamen met opbeurende opmerkingen. Iedereen besefte: dit was een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

„Het zal vannacht in bed nog wel door mijn hoofd spoken”, voorspelde Van Bronckhorst. „Desondanks denk ik niet dat het me lang achtervolgt. Ik ben nuchter en positief ingesteld. Dit kan iedereen een keer overkomen.”

Wat was er gebeurd? De martelgang voor Van Bronckhorst begon in de dertiende minuut toen een corner van Joeri Zirkov werd doorgekopt en via de knie van de Feyenoorder in het doel belandde. „Daar kon ik niet op reageren, ik had nauwelijks in de gaten wat er gebeurde”, aldus de pechvogel. De goedmaker kwam een kwartier later. Roy Makaay zette met een strakke pass Van Bronckhorst vrij voor het doel, die moeiteloos kon inschieten (1-1).

Kort voor rust hielp Van Bronckhorst de nummer twee van de Russische competitie toch weer aan een voorsprong. Hij kopte een bal terug op keeper Henk Timmer, vergat dat de afstand tot het doel daarvoor te ver was en had ook de briljante spits Vagner Love over het hoofd gezien. De Braziliaan kreeg de bal lekker mee in de loop en had geen kind aan zijn te trage achtervolger Kevin Hofland (1-2).

Van Bronckhorst verborg zijn gezicht in z’n handen. „Ik hoopte dat Timmer mij zou redden, want hij is meestal sterk in dit soort situaties. Het mocht niet zo zijn. Ik kopte in een reflex en wist meteen dat hieruit een doelpunt kon ontstaan. Niemand attendeerde me op het gevaar. Ik werd niet gecoacht door mijn medespelers. Ik kon wel door de grond zakken. Dan moet je verder en nog een tweede helft spelen.”

Daarin liet Feyenoord zien dat het progressie maakt. Het veldspel wordt verzorgder en veel persoonlijke duels werden gewonnen door spelers van de thuisploeg. Ook Makaay was zijn directe tegenstander Vasili Berezutski vaak de baas. Maar de scherpte is er na een kwakkelend begin van dit seizoen nog niet bij de spits. Hij kopte in de eerste helft tegen de onderkant lat en miste na rust een kans op2-2. De wedstrijd werd beslist op individuele klasse. Want Vagner Love deed nog een keer wat Makaay naliet. Bahia probeerde de spits nog vast te houden, Hofland zette een zinloze sliding in terwijl hij had moeten meelopen, en Timmer verkeek zich op het uiteindelijke schot: 3-1. Het centrum van de defensie is voorlopig nog de achilleshiel van Feyenoord.

De perspectieven voor de club om de volgende fase van het UEFA-Cuptoernooi te halen zijn somber, beseft ook Verbeek. „We moeten in de resterende twee duels zes punten halen.” Feyenoord moet dan uit winnen van Deportivo La Coruña en thuis van Lech Poznan. „Misschien zijn we op 27 november weer beter op elkaar ingespeeld”, zei Verbeek. „Ik zou niet weten waarom we dan niet van Deportivo kunnen winnen.” Voor Van Bronckhorst biedt dit duel de gelegenheid zich te revancheren op het Europese podium.

    • Erik Oudshoorn