Peru roept in zuiden noodtoestand uit

Lima. De premier van Peru, Yehude Simon, heeft de noodtoestand uitgeroepen in de zuidelijke regio Tacna. De maatregel is ingevoerd na berichten dat drie mensen zijn gedood en tientallen verwond bij protesten de afgelopen weken. Demonstranten gingen in Tacna de straat op nadat het Congres nieuwe wetgeving had aangenomen, waardoor Tacna een kleiner deel krijgt van de belastingeninkomsten uit de mijnsector. De buurregio Moquegua krijgt daarentegen juist meer geld. De wet is omstreden in Zuid-Peru, waar de meeste mijnen in handen zijn van Southern Copper, een van de grootste mijnexploitanten ter wereld. Het bedrijf profiteert van de hoge metaalprijs, maar de winst komt vooral ten goede aan de steden aan de kust, terwijl veel mensen in het binnenland veel armer zijn. Premier Simon heeft gezegd dat hij niet gaat onderhandelen met de autoriteiten van Tacna.