Peijs, Docters naar Aegon

Minister Bos (Financiën, PvdA) heeft Arthur Docters van Leeuwen en Karla Peijs aangesteld als commissarissen namens de overheid bij verzekeraar Aegon, die vorige week 3 miljard euro steun kreeg. Dat heeft hij gisteren in de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Peijs (CDA), voormalig minister van Verkeer en Waterstaat en de huidige commissaris van de koningin in Zeeland, is al sinds 2007 lid van de raad van commissarissen van Aegon. Ook vóór haar ministerschap was zij van 1992 tot 2003 commissaris bij de verzekeraar. Ze maakt deel uit van de beloningscommissie, omdat een van de taken van de overheidscommissarissen zal zijn de beloningen te matigen. Eerder stelde minister Bos al voormalig DSM-topman Peter Elverding aan als overheidscommissaris bij ING, waar hij ook al commissaris was.

De 63-jarige Docters van Leeuwen was van 1999 tot 2007 de eerste bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die hij als toezichthouder op de kaart zette. Op dit moment is de voormalige directeur van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en procureur-generaal voorzitter van het Holland Financial Centre, een stichting die Nederland aantrekkelijker wil maken als financieel centrum. In dat bestuur zit onder meer financieel directeur Jos Streppel van Aegon.

Het bestuur van Aegon heeft ingestemd met de benoemingen. De verzekeraar deed vorige week een beroep op het steunfonds dat de overheid heeft ingesteld voor gezonde financiële instellingen die als gevolg van de effecten van de kredietcrisis hun kapitaalspositie moeten versterken.

Bij de bedrijven die daar een beroep op doen, mag de overheid twee commissarissen aanstellen. Zij hebben een vetorecht bij substantiële overnames en investeringen waarmee meer dan 25 procent van het eigen vermogen is gemoeid, bij het verhogen of verlagen van het uitstaande kapitaal, en op voorstellen om beloningsregelingen te veranderen.