Ontslag van Chinese arbeiders Guangzhou zorgt voor exodus

Guangzhou. Tienduizenden arbeidsmigranten verlaten de Zuid-Chinese stad Guangzhou nadat ze hun baan zijn kwijtgeraakt. Dat hebben functionarissen van de Chinese spoorwegen gemeld. Dagelijks verlaten 150.000 passagiers de stad met de trein. Velen keren terug naar hun familie op het platteland, waar ze vandaag zijn gekomen op zoek naar werk in de grote stad. De exodus wordt toegeschreven aan de kredietcrisis. Guangzhou is een van de grootste productiecentra van China, maar veel bedrijven die producten exporteren zijn failliet gegaan. Chinese regeringsfunctionarissen zijn bezorgd dat de plotselinge toename van werkloosheid zal kan leiden tot sociale onrust. Er zijn al berichten over demonstraties in de provincies Zhejiang en Guangdong. In de explosief gegroeide stad Shenzhen is het aantal arbeidsgeschillen door faillissementen en ontslagen flink toegenomen. De autoriteiten van Shenzhen deed een dringende oproep aan de regering en bedrijven samen te werken om de sociale spanningen te verminderen.